E-vijeće  |  Webmail  |  Kontakt           english

Delegacija iz Sandžaka na otvaranju Novog istanbulskog aerodroma

U Istanbulu je, u okviru obeležavanja Dana Republike Turske, koja obeležava 95. Godišnjicu, zvanično otvoren treći istanbulski aerodrom, najveći na svetu. Predviđeno je da aerodrom nakon prve faze može da primi 90 miliona putnika.

Svečanosti koja je upriličena tim povodom, između ostalih, prisustvovala je i delegacija iz Sandžaka, predsednik opštine Sjenica Hazbo Mujović, predsednik opštine Tutin Kenan Hot, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i predsednik Bošnjačkog Nacionalnog Vijeća, dr Sulejman Ugljanin.

Predsednik Mujović izjavio je: „Sami poziv gospodina Erdoana da prisustvujemo ovom svečanom trenutnku za turski narod je apsolutna potvrda podrške  njegove Vlade lokalnim samoupravama i BNV-u u Sandžaku. Samim tim se definitivno pokazuje da to sto radimo u Sandžku apsolutno je na odobravanje tuskih vlasti i uz njihovu podršku. Dokaz tome je i veliki broj infrastrukturnih projekata koje Turska preko svoke razvojne agencija „TIKA“  radi u Sandžaku, na čemu smo zaista zahvalni.  Ovde smo primljeni sa najvećim  uvažavanjem i poštovanjem, kod velikih broja državnika, sto je čast i zadovoljstvo.“

Predviđeno je da nakon ceremonije otvaranja, delegacija iz Sandžaka održi sastanak sa predsednikom Erdoanom, na kojem će se govoriti o trenutnoj političkoj situaciji i predstojećim izborima za Nacionalne Savete nacionalnih manjina.

Ceremoniji je prisustvovalo više od 50 stranih zvaničnika iz cijelog svijeta, a Erdoan je među brojnim gostima pozdravio i predsednika Srbije Aleksandara Vučića, koji je takođe prisustvovao događaju. Nadam se da će aerodrom služiti na dobrobit naše regije i svijeta“, izjavio je Erdoan na svečanosti i dodao da se novi aerodrom zove jednostavno „Aerodrom Istanbul“, kao i da  će „ovo delo obeležiti istoriju“.

Aerodrom je izgrađen na evropskoj obali kod Istanbula, 35 kilometara sjeverno od najvećeg grada Turske, u okrugu Arnavutkoy. Aerodrom će proraditi za nekoliko dana uz mali, probni broj letova, a redovan saobraćaj se očekuje do kraja ove godine. Unutrašnjost aerodroma je ukrašena u turskom i islamskom stilu, a kontrolni toranj je u obliku cvijeta tulipana, čime je 2016. godine osvojio Međunarodnu nagradu za arhitekturu. Na aerodromu će putnicima na usluzi biti mobilne aplikacije i vještačka inteligencija, zgrada je “energetski efikasna” i ima visokotehnološki sistem osiguranja, kako prenosi Al Jazeera Balkans.

error: :)