E-vijeće  |  Webmail  |  Kontakt           english

Pešterski specijaliteti i Sjenica u projektu “12 veličanstvenih”

Projekat „12 veličanstvenih“ okončan je u subotu 22. decembra predstavljanjem šest domaćinstava izlagača koji su predstavili svoju gastronomsku ponudu u Gastronaut baru.

Regionalna turistička organizacija Sandžaka je učestvovala na projektu “12 veličanstvenih” na kojem je promovisala seosko turističko domaćinstvo “Stari Jasen” i sjeničku jagnjetinu kao specijalitet tog kraja. Takođe je akcent stavljen i na opštinu Sjenica, specijalni rezervate prirode “Peštersko polje” i “Uvac”. Pored izlagača i gostiju koji su degustirali autentične gastro proizvode na promociji su bili i predstavnici medija koji su dodatno dali značaj ovom događaju.

U ime Sjenice, na manifestaciji su se pojavili predstavnici Regionalne turističke organizacije Sandžaka pružajući posetiocima informacije o gastronomskoj, ali i turističkoj ponudi pešterske regije. „Ovo je prvi put da Regionalna turistička organizacija Sandžaka, ili bilo ko iz našeg kraja zemlje dolazi na ovakvu vrstu manifestacija i da predstavi svoju ponudu. Mi smo sjeničkom jagnjetinom pokušali da predstavimo gastronomske autentične specijalitete i Sjenicu kao turističku destinaciju. Osim jagnjetine, poseban specijalitet tog kraja jeste svakako i sjenički sir, već poznat širom Srbije. Ceo pešterski kraj je zapravo poznat kao rudnik zdrave hrane i raznovrsne gastronomske ponude”, istakao je Adis Mulić, stručni saradnik Regionalne turističke organizacije Sandažaka.

Projekat “12 veličanstvenih” realizuje Udruženje građana “Supernatural”. Udruženje je poznato po filmovima “Soul Food Serbia” i “Danube in Serbia, 588 impressions”, rađenih za Turističku organizaciju Srbije, kjoi su osvojili više od 20 međunarodnih nagrada za najbolje turističke spotove.

U okviru projekta „12 veličanstvenih“ odabrano je 12 autentičnih gastro proizvoda iz različitih, regionalno ravnomerno raspoređenih mesta Srbije. Ceo koncept je bio zasnovan na ideji da se mapira dvanaest autentičnih srpskih proizvoda, odnosno gazdinstava koja te proizvode proizvode. To su ujedno gazdinstva koja trenutno ili u budućnosti imaju mogućnosti da pruže određenu turističku uslugu turistima koji tragaju za najboljim ukusima Srbije. Cilj ovog projekta je promocija i razvoj prirodnih i gastronomskih turističkih vrednosti Srbije, dodatno pozicioniranje Srbije kao turističke destinacije koja nudi aktivni, ruralni i gastronomski tip turizma na domaćem i međunarodnom tržištu, podrška razvoju ruralnih područja i drugo.