E-vijeće  |  Webmail  |  Kontakt           english

Sjenica u projektu regulacije sakupljanja životinjskog otpada

Ekološki centar „Stanište“ iz Vršca sa partnerskim opštinama Dimitrovgrad, Sjenica i gradovima Subotica i Čačak sprovodi program „Sistem za sakupljanje sporednih proizvoda životinjskog porijekla u četiri regiona u Srbiji“, kako bi se riješio problem nepravilnog i neregularnog tretmana sporednih proizvoda životinjskog porijekla. Povodom toga u Sjenici je organizovana radionica pod nazivom “Upravljanje sporednim proizvodima”, na kojoj su izloženi problemi neadekvatnog odlaganja životinjskog otpada i potreba za njegovim pravilnim upravljanjem.

Predstavnik ovog centra Dejan Maksimović rekao je da u Srbiji postoje samo dva objekta za odlaganje uginulih životinja, a da je potrebno bar 30 i da su ti centri neophodni kako bi se kompletan lanac, od proizvođača do kafilerije, kvalitetno uredio, prema zakonskoj regulativi Republike Srbije, ali i Evropske Unije.

“Nepostojanje regionalnih i lokalnih mjesta gdje bi se sakupljale uginule životinje dovodi do toga da najveći procenat njih i ne dospijeva do klanice. Otvaranje i izgradnja sabirnih centara ne bi dovelo do novih finansijskih izdataka poslodavaca koji odlažu životinjski otpad, već bi to bila šansa da unaprijede proizvodnju u skladu sa zakonima Evropske Unije”, rekao je Maksimović.

Projekat “Sistem za sakupljanje sporednih proizvoda životinjskog porekla u četiri regiona u Srbiji”, većim dijelom finansira ambasada Norveške u Srbiji i opštine u kojima se realizuje. Jedan od najvažnijih rezultata biće izrada dokumentacije (studija izvodljivosti, plan upravljanja, građevinski i drugi projekti), sa kojom će se konkurisati u programima EU za izgradnju 4 lokalna sistema sakupljanja sporednih proizvoda.

Osim u Sjenici, projekat se realizuje i u Ivanjici, Novoj Varoši, Čačku, Gornjem Milanovcu, Lučanima, Subotici, Dimitrovgradu, Pirotu, Beloj Palanci i Babušnici.

Zašto je važno pravilno postupati sa sporednim životinjskim proizvodima? Kako se to pravilno čini? Šta su opasnosti ukoliko to ne činimo? Za odgovore na ova pitanja pogledajte sljedeću animaciju: