E-vijeće  |  Webmail  |  Kontakt           english

Kultura

Davne 1928. godine Sjenica je kao mala kasaba bila poznata po ljudima entuzijastima koji su kulturnim aktivnostima stvarali istoriju jednog naroda. Bila je velika čast biti deo kulturnog miljea grada, tako da su mnogi ugledni pojedinci bili dugogodišnji članovi kulturno-umetničkog društva „Jedinstvo“. Bogata kulturna ponuda zahtevala je adekvatan prostor. U tu svrhu dobrovoljnim prilozima 1936. godine pristupa se izgradnji Sokolskog doma, koji 1950. godine rekonstruisan postaje Dom kulture Sjenica.

U okviru KUD „Jedinstvo“ koji je u tom periodu bio nosilac kulture grada, postojale su mnoge sekcije: dramska trupa, Sjenički tamburaši, gradski hor, škole harmonike, gitare, pevači amateri i dr. Na svim nastupima širom bivše Jugoslavije , sjenički amateri su pronosili lijepu kulturnu baštinu, prezentovali različitost, multikulturalnost i multietničnost našega kraja. Radeći  na očuvanju sjeničke kulturne sehare, kulturni radnici, pojedinci i grupe su osvojili preko 50 priznanja, 35 posebnih priznanja i nagrada za učešće na smotrama širom zemlje.

Kapacitet stare sale Doma kulture bio je 315 mesta, ali neretko je sala bila mala da primi sve zaljubljenike raznih kulturno-umetničkih formi.  Odlukom Skupštine opštine Sjenica 2003. godine osniva se Javna služba Ustanova kulture sa ciljem negovanja, očuvanja i prezentovanja moralnih, humanih i kulturnih vrijednosti naše opštine.Ustanova kulture postaje nosilac svih kulturnih dešavanja u opštini.

Celokupna ekonomsko-politička dešavanja u bivšoj državi odrazila su se i na domen kulture. Odlukom građevinske inspekcije zbog  jako lošeg stanja bioskopsko-pozorišne dvorane Doma kulture, sjenička kultura 2004. godine ostaje bez jedinog prostora za kulturna dešavanja. U teškim improvizovanim uslovima nastavljen je rad Ustanove kulture, a paralelno s tim i aktivnosti vezane za rekonstrukciju postojeće zgrade.

Skromnim sredstvima Ministarstva kulture 2006. godine počinje rekonstrukcija zgrade, da bi se završila 2012. godine zahvaljujući sredstvima Turske agencije  za razvoj i saradnju TIKA, koji su prepoznali potrebu jednog naroda za postojanjem i očuvanjem  tradicije i kulture, kao i svesrdne podrške lokalne samouprave na čelu sa predsednikom Hazbom Mujovićem. Nova  zgrada Ustanove postaje jedno od ljepših zdanja kulture u okruženju sa kapacitetom sale od 238 mesta, uz najmoderniju scensku i audio opremu.

U okviru svoje programske šeme tokom godine, Ustanova  kulture je organizator mnogih kulturno-umetničkih manifestacija koje okupe preko 9.000 posetilaca na 60 programa i 1.000 gledalaca filmskih projekcija, uz napomenu da mnogi naši građani i gosti uživaju prisustvujući programima na otvorenom.

Tradicionalne manifestacije koje organizuje Ustanova kulture su: „Čuvari sjeničke tradicije i kulture“ na kojoj predstavljamo značajne ljude i  grupe vezane za kulturni doprinos promociji grada; „Sjeničko proljeće“ koje na najljepši način promoviše mladost i ljepotu naše zajednice, kroz  muzičke koncerte i poetske performanse; „Ljetnja kulturna pozornica“ na kojoj se predstavljaju grupe i pojedinci sa svojim angažmanom, ali i na kojoj ugošćavamo naše drage susede i prijatelje iz okolnih Opština kao znak dobrih prijateljskih odnosa.

Povodom proslave Dana grada, Ustanova organizuje niz kultunih manifestacija kao što su „Omladina svome gradu“, „Smotra folklora“, Svečanu  akademiju, kulturni program za Dane pite itd. “Oktobarski dani kulture”- u okviru tih dana Ustanova kulture svojoj vernoj publici pruža mnoštvo kulturnih sadržaja od evergrin muzike, večeri tamburaša, izložbe slika, dečjih programa, promocije knjiga, filmski maraton, gostovanja profesionalnih pozorišta, a na manifestaciji „Veče sećanja“ odajemo posebno poštovanje zaslužnim građanima Sjenice u oblasti kulture, obrazovanja i očuvanja kulturne tradicije.

Ustanova kulture je suorganizator Likovne kolnije „Sandžak inspiracija umjetnika“. Ustanova je otvorena za saradnju sa svim kulturnim grupama, pojedincima, udruženjima građana i dr. Delatnost Ustanove je vezana i za razvijanje kulturno-umetničkog stvaralaštva, pa u okviru Ustanove postoji i folklorni ansambal koji čine tri grupe sa preko 100 članova, dečji dramski studio koji nas predstavlja na Festivalu dečjih pozorišta, kao i gradski hor. Pored toga, Ustanova ima i bogatu tradiciju obrazovno-naučnog delovanja i izdavačke delatnosti.

Zdravo društvo izgrađuju zdravi pojedinci, u Ustanovi kulture radi 12 zaposlenih raznog obrazovnog i profesionalnog profila.


Odvojite momenat i učestvujte u našim aktivnostima. Molimo Vas da uzmete učešće u anketi i na taj način date svoj stav na sledeće pitanje:

Šta je neophodno da se poboljša kulturna ponuda u Sjenici? (Zatvoreno)

   Rezultati ankete

U vezi ankete koja je sprovedena u periodu jul-avgust 2015. u Sjenici na pitanje:

Šta je neophodno da se poboljša kulturna ponuda u Sjenici, u ponudi su bili sledeći odgovori:

  • Bolja saradnja sa kulturnim centrima u okruženju,
  • Jačanje kulturnih veza u okviru prekogranične saradnje,
  • Novi kulturni centar,
  • Jači uticaj NVO na kulturne programe,

Učešće u anketi uzeli građani Sjenice, njih 1000, starosne strukture od 18-35 godina, i ispitanih 734, odnosno oko 80% je glasalo za jačanje kulturnih veza u okviru prekogranične saradnje .

Ispitanici su prepoznali potrebu kulturne saradnje i povezivanja sa kulturnim centrima, grupama i pojedincima van Republike Srbije , a sve s ciljem poboljšanja kulturne ponude i afirmacije kulture življenja kao aksioma savremenog društva.


U cilju razvoja projekta prekogranične saradnje sa Crnom Gorom, molimo Vas da uzmete učešće i popunite sledeći formular:

Koliko ste upoznati sa aktivnostima Kulturnog centra (popuniti sva polja)?

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Informacije o Ustanovi:
Adresa: Trg Svetozara Markovića br. 8
e–mail: ustanovakulture@live.com
Telefon: 020/741-047
Radno vreme: Ponedeljak – Petak, 8 -14h

error: :)