E-vijeće  |  Webmail  |  Kontakt           english

Oktobarski dani kulture

Četvrti po redu oktobarski dani kulture organizovani od strane Ustanove kulture Sjenica pod pokroviteljstvom Opštine Sjenica obilježeni su nizom kulturno-umjetničkim manifestacijama.

Oni su potvrda trajanja i očuvanja kulturne ponude Ustanove kulture, kroz mjesec dana različitih umjetničkih formi i sadržaja.

Ovogodišnji  oktobarski Dani kulture  su  svečano otvoreni  koncertom ozbiljne muzike duo klavir- klarinet prof. dr. Naka Nikšić i prof. Džefris Pučić izveli su za sjeničku publiku djela iz bogatog  muzičkog opusa  našeg sugrađanina muzikologa  Sulejmana Ćatovića.

oktobarski-dani-2016-1

Sedmog oktobra smo upriličili promociju knjige „Priče iz sjeničke čaršije“ autora Mesuda Pučića. Gosti promoteri: prof.dr. Redžep Škrijelj, prof Rade Rakonjac, gospodin Sulejman Heman Muftarević, književnik Rizah Gruda i moderator Indira Tandirović su na najljepši način govorili o knjizi, evocirali uspomene na staru sjeničku čaršiju, događaje i ljude. Ovo divno veče je otvorio predsjednik Opštine Sjenica gosp. Hazbo Mujović.

oktobarski-dani-2016-2

Tokom oktobarskih dana kulture dva vikenda smo posvetili ljubiteljima filmske umjetnosti.Naša publika je imala prilike da odgleda najnovije dečje i igrane filmove.

oktobarski-dani-2016-5

Ljubiteljima dobre pozorišne umjetnosti se predstavilo Užičko narodno pozorište sa predstavom „Kraj vikenda“ po tekstu Mome Kapora , u režiji Lilijane Ivanović.

oktobarski-dani-2016-6

U toku druge nedelje oktobra, a u okviru Dječje nedelje ugostili smo glumca Dragana Brankovića i dječju predstavu „Priča o pozorištu“. Naši najmlađi sugrađani su se na interaktivan način i sami učestvujući u predstavi upoznali sa zaboravljenim zanimanjima i interesentnim pričama iz pozorišta. Takođe, u toku Dječje nedelje predstavili smo i predstavu  dječjeg dramskog studija Ustanove kulture  „Uspavana Štrecilija“ koja je na Međurepubličkom festivalu dječjih pozorišta osvojila treću nagrdau.

 

21. oktobra smo u sali SO Sjenica upriličili Veče sa piscem, Veliborom Veličkovićem,veče na kojoj je predstavljen bogati pjesnički opus našega sugrađanina, zavičajnog pisca.

 

Kraj oktobarskih dana kulture je obilježilo nekoliko kulturnih programa. U utorak 25.10. je otvoren Izložbeni salon Ustanove kulture na kojem su predstavljena likovna djela našeg fundusa sa likovnih kolonija „Pešterska viđenja 96“ i „Sandžak inspiracija umjetnika 2005 i 2010“ koju smo organizovali u saradnji sa Kulturnim centrom iz Novog Pazara.
oktobarski-dani-2016-3

Nakon toga smo na Večeri sjećanja govorili o životu i djelu Muhameda Abdagića, obilježili smo 100 godina od rođenja i 25 godina od smrti istaknutog sjeničkog književnika i intelektualca i promovisali knjigu „Odiseja Muhameda Abdagića“ priređivača profesora Predraga Jašovića. O životu i djelu Muhameda Abdagića su govorili: reis-ul-ulema Islamske  zajednice Srbije Sead efen. Nasufović, profesor Jašović, Adem Vrcić, Irfet Hadžifejzović i mladi master filolozi Ersan Muhović i Dino Lotinac.

oktobarski-dani-2016-4

Oktobarski dani kulture su zatvoreni muzičko-umjetničkim programom „Omladina svome gradu“ na kojem su naši najmlađi i naša omladina  kroz lijepe stihove savremenih pesnika, predivne muzičke kompozicije i tradicionalnu igru prikazali talente naše Opštine.