E-vijeće  |  Webmail  |  Kontakt           english

Predsjednik Skupštine opštine Sjenica na svečanosti obilježavanja Dana Bošnjaka u Sjevernoj Makedoniji

Predsjednik Skupštine opštine Sjenica prof.dr Rejhan R. Kurtović prisustvovao je u Velesu u Severnoj Makedoniji svečanosti povodom obilježavanja 28. septembra Dana Bošnjaka.

Predsjednik Kurtović  je u ime građana opštine Sjenica čestitao Bosnjacima Makedonije Dan Bošnjaka.  “Ovo je poseban dan za nas Bošnjake, drago mi je da sam ovdje večeras sa našim sunarodnicima u Velesu i Orizaru, gdje su inače Bosnjaci najviše koncentrisani na jednom mjestu u Makedoniji, kako i gradonačelnik Velesa reče, Orizare je prijestonica Bosnjaka. Posebno me raduje činjenica da je sa nama večeras i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i izaslanica predsjednika Sevjerne Makedonije, kao i predstavnici Vlade. To je dobra poruka za budućnost, dalju integraciju Bošnjaka, ali i među nacionalne odnose u Makedoniji. Možete primjetiti, iako naši sunarodnici žive ovdje u Makedoniji, u drugoj državi, drugom životnom i geografskom prostoru oni su u potpunosti identični sa nama,  poput dvije plovine jabuke. Drago mi je da su u potpunosti zadržali svoj bošnjački identitet, našu autentičnost  i što posebno pokazuju veliku vezanost za  Sandžak. To je zalog za uspješnu budućnost bez asimilacije i dezintegracije. Pohvalno je da su Bošnjaci Makedonije društveno i politički angažovani, imaju svoja bošnjačka udruženja, Bošnjačko nacionalno vijeće i bošnjačku političku stranku. Sve nam ovo daje opravdane nade da će nivo prava Bošnjaka u budećem periodu biti još veći i bolji. Želim im poručiti da uvijek mogu računati  na nas i naše nacionalne institucije i da imamo  želju da povećamo  međusobnu saradnju i povezanost.
Obzirom da je 2021. godina u Sevjernoj Makedoniji godina popisa stanovništva, pozivam sve Bošnjke koji žive ovdje u Makedoniji da se u što većem broju odazovu popisu i da se izjasne kao Bošnjaci,  a da kao svoj maternji jezik izaberu bosanski jezik” zaključio je prof.dr Kurtović, predsjednik Skupštine opštine Sjenica.
Manifestaciji su prisutvovali premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, zamjenik ministra za lokalnu samoupravu Zoran Dimitrovski, predstavnica kabineta predsjednika Sjeverne Makedonije Suzana Kostadinova, gradonačelnik Općine Veles Ace Kocevski, predsjednik Bošnjačkog Demokratskog Saveza Munir Kolašinac, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sjeverne Makedonije Dževad Hot, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i druge visoke zvanice.