E-vijeće  |  Webmail  |  Kontakt           english

Rezultati prve godine projekta “Reintegracija – podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji“ (FOTO)

Tokom prve godine trajanja projekta “Reintegracija – podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji”, na kojem je opština Sjenica jedan od partnera,  otvorena su tri dobrosusjedska kluba – Novi Pazar, Sjenica i Tutin u kojima su se odvijale psihosocijalne radionice, pravna savjetovanja i biznis obuke u okviru projekta.

1.426 djece, mladih i odraslih prisustvovalo je radionicama. Djeca iz povratničke populacije, ali i domicilnog stanovništva, pratila su obrazovne i kreativne radionice kao podršku u savladavanju školskog gradiva. Formirane su umjetničke sekcije i redovni časovi stranih jezika.

U okviru biznis obuka 102 korisnika je prošlo edukaciju za pripremu biznis plana, osnove preduzetništva i vođenje sopstvenog posla što je za rezultat imalo 47 pripremljenih biznis planova za korisnike početnih grantova.

Više od 626 korisničkih porodica dobilo je pravnu podršku predviđenu projektom, kako bi uspjeli da prikupe neophodnu dokumentaciju i ostvare svoja prava predviđena povratničkim statusom.

Korisnici, kao i šira populacija redovno su informisani o aktivnostima u okviru projekta kao i podršci koju mogu ostvariti.

Izuzetnom saradnjom ostvarenom između partnera na projektu prevaziđena su očekivanja predviđena za prvu godinu trajanja projekta i stvoreni odlični uslovi za nastavak aktivnosti u 2021. godini.

Projekat ukupne vrijednosti 1.226.000 eura finansiran je sredstvima njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ i traje do kraja 2021. godine. Nosilac projekta je ASB Serbia (Arbeiter-Samariter-Bund), implementator Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC), a partneri na projektu su grad Novi Pazar, opština Sjenica, opština Tutin, u partnerstvu sa Regionalnom razvojnom agencijom Sandžaka – SEDA i Muslimanskim humanitarnim društvom „Merhamet – Sandžak“.