E-vijeće  |  Webmail  |  Kontakt           english

E. Muminović: Protestno pismo povodom javnog objavljivanja prigovora M. Mujagića

Predsedniku opštine Sjenica
G-dinu Hazbu Mujoviću

PREDMET: Protestno pismo povodom javnog objavljivanja prigovora gospodina Muniba Mujagića, inače jednog od učesnika na konkursu za „Sjeničku kuću“

Poštovani Predsedniče Mujoviću,

Izražavam zadovoljstvo povodom odabira mog rešenja na konkursu za „Sjeničku kuću“ kao najkvalitetnijeg i doslednog reprezentovanja gradskog tipa „Sjeničke kuće“. Mogu reći da je rešenje rađeno sa velikom dozom opreza i doslednosti tradiciji i kulturi sjeničkog kraja, te su elementi na rešenju uzeti sa prethodnom temeljnom analizom.

Međutim, ovim pismom izražavam protest povodom javnog objavljivanja prigovora jednog od učesnika na konkursu za „Sjeničku kuću“, gospodina Muniba Mujagića, i to pre nego što je Opštinsko veće opštine Sjenica usvojilo zapisnik komisije za izbor najkvalitetnijeg idejnog rešenja „Sjeničke kuće“ i obavestilo učesnike na konkursu o rezultatima istog. Na taj način je bačena senka na kvalitet pobedničkog rešenja, i učinjen je pokušaj diskreditovanja stručnosti i izbora komisije, koja je sačinjena od arhitekata koji iza sebe imaju zapažen akademski i profesionalni rad u svojim oblastima i predstavnika budućih korisnika, čije mišljenje je neophodno uvažiti. Na ovaj način cela priča oko „Sjeničke kuće“ je na neki način ukaljana zbog davanja pažnje mišljenju koje nije utemeljeno.

Žao mi je zbog ovako burnog reagovanja gospodina Mujagića, koji je u ovom slučaju očigledno imao pogrešno tumačenje projektnog zadatka, pa je izneo ishitren stav i jedno zaista neupućeno mišljenje. Ja na osnovu otvorenog pisma gospodina Mujagića slobodno mogu reći sledeće: Ako gospodin Mujagić već tako dobro ne poznaje sjeničku arhitekturu, onda da lošim argumentima ne unosi neopravdanu sumnju. U primerima ispod dajem obrazloženje da su elementi iskorišćeni za „Sjeničku kuću“ i te kako utemeljeni na realnim situacijama.

Kao inspiracija za oblikovno rešenje kuće je uzeta kuća Abdulaha Spahovića, koja je u knjigama Prof. Krunića okarakterisana kao „redak i do kraja razvijen primerak svoje vrste“. Kao što se na fotografijama može videti, objekat osim simetričnog plana fasade i osnove ima erker na stubovima i kuća je zbog toga posedovala viševodni krov sa uvalom (slike 1 i 2), a koji gospodin Mujagić osporava.

01Slika 1. Fasada kuće Abdulaha Spahovića

02Slika 2. Plan kuće Abdulaha Spahovića

Takođe, isti element se može videti i na kući Rašid-age Ćatovića (slika 3).

03Slika 3. Plan kuće Rašid-age Ćatovića

Čak se i na slikama centralnog gradskog prostora pre rekonstrukcije, koje se mogu naći na internetu može videti da viševodni krov nije nepoznat sjeničkoj arhitekturi (slika 4).

04Slika 4. Slika stare sjeničke čaršije (izvor FB)

Istina je da sjenička arhitektura ne poznaje kuće koje su erkerisane sa tri strane. Međutim, osvrćem se na pogrešno tumačenje gospodina Mujagića samog konkursa, gde zadatkom nije tražena replika neke već postojeće kuće, već je tražen projekat u neo vernakularnom stilu koji će biti reprezentativan i imati javnu, a ne stambenu namenu. Zbog svoje urbanističke lokacije na ušću dve reke i orijentacije prema najvećem gradskom parku, sve četiri fasade su pažljivo oblikovane i ignorisanje fasade prema parku i budućem šetalištu bi bio čist apsurd. Zato je objekat dobio reprezentativan izgled sa erkerima upravo iz onog pravca iz kojeg će biti najviše i posmatran. To jeste odstupanje od nekog istorijskog modela „Sjeničke kuće“, međutim želim da naglasim da je ovo savremen objekat da on mora odgovoriti svim savremenim urbanističko-arhitektonskim zahtevima u pogledu funkcije, stabilnosti i bezbednosti. Na objektu su predviđeni savremeni materijali, veća spratna visina i drugi elementi koji nisu svojstveni tradicionalnoj gradnji.

Još jedan aspekt o kojem sam puno vodio računa jeste samo okruženje, poštovanje vodenih tokova i terena za datu lokaciju. Akcenat celog projekta je upravo na samoj kući, a ne formiranju celog kompleksa koji bi zasenio izgled kuće. Objekat je usamljen poput eksponata i treba ga poštovati kao takvog.

Još jednom, žao mi je što moram reagovati na ovakav način. Zaista uvažavam tuđe mišljenje, i zato je u ovom slučaju formirana komisija koja treba oceniti radove. Moje mišljenje za druga rešenja pristigla na konkursu ću zadržati za sebe, jer ona predstavljaju arhitektonski stav autora. Nije profesionalno da se „demonstracijom sile“ osporava kvalitet pobedničkog rešenja i očekujem od Opštinskog veća i Predsednika opštine Sjenica da ne podlegne ovakvom pritisku i donese dosledne odluke bazirane na radu komisije.

S poštovanjem,
Esad Muminović, dipl. ing. arh.