E-vijeće  |  Webmail  |  Kontakt           english

PREDSEDNIKU OP
ŠTINE SJENICA

Poštovani gospodine Predsedniče,

Obraćam Vam se sa zahtevom da u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima zaustavite uspostavljanje novokomponovanog modela „Sjeničke kuće“ i time prekinete urušavanje i onako urušenog graditeljskog nasledja Sjenice.

Odlukom Opštinskog veća opštine Sjenica (Sl. glasnik RS, br 58/2012) raspisali ste konkurs za izradu idejnog rešenja „Sjenička kuća“.

Nakon sprovođenja konkursne procedure, stručna komisija koja broji 7 članova (od kojih 5 članova nema nikakve ili gotovo nikakve veze sa arhitekturom), proglasila je prvonagrađenim radom idejno rešenje kolega Esada Muminovića i Pašana Škrijelja i trodimenzionalne prikaze rešenja postavila na oficijelni sajt opštine Sjenica.

Pre bilo kakvog daljeg izlaganja, želim da se izvinim kolegama Muminoviću i Škrijelju što sporim njihovo idejno rešenje, ali to argumentovano radim i čvrsto verujem da je graditeljsko nasleđe Sjenice vrednost koju trebamo i moramo svi da čuvamo, te da nema nikakvih ličnih razloga. Ako bi neko pitao za moje skromno mišljenje, rekao bih da je prvonagrađena kuća lepa, korektna, dopadljiva…ali NIJE Sjenička!

Uvidom u idejno rešenje (3D modele sa sajta) jasno je da su upotrebljeni oblikovno-izražajni elementi koji nisu bili integralni deo Sjeničke kuće. Kada to tvrdim, ne mislim na izuzetke kojih naravno ima i nebi trebali da budu vodilja u uspostavljanju tipskog modela Sjeničke kuće.

Kada kažem da su na pobedničkom idejnom rešenju upotrebljeni izražajno-oblikovni elementi koji nisu svojstveni Sjeničkoj kući, mislim na to da:
– ne postoji i nije postojala Sjenička kuća koja ima dva doksata kako je dato u pobedničkom rešenju (jako su retke kuće sa jednim doksatom a već dva…),
– ne postoji i nije postojala Sjenička kuća koja ima doksat na stubovima,
– ne postoji i nije postojala Sjenička kuća čiji je doksat pokriven trovodnim krovom (s obzirom na krovni pokrivač od šindre, u to vreme uvale se nisu gradile),
– ne postoji i nije postojala Sjenička kuća koja je pokrivena složenim (viševodnim) krovom – SVE Sjeničke kuće su bile pokrivene isključivo četvorovodnim krovom,
– ne postoji i nije postojala Sjenička kuća koja je erkerisana na tri strane…

O drugim elementima nisam u prilici da se izjasnim, jer nisam napravio uvid u tehničku dokumentaciju, ali pouzdano mogu da tvrdim, uvidom na ponuđeni eksterijer, da i određeni elementi enterijera sigurno nisu u „duhu“ Sjeničke kuće!

U razgovoru sa nekim članovima komisije u Vašoj kancelariji i u Vašem prisustvu, utvrdili smo i složili se da su iznete primedbe argumentovane i objektivne i da je cela komisija svesna tih nedostataka, ali da je proglasila pobednički rad kao „najmanje loše rešenje“ i da su ostali radovi tim redom „lošiji“.

Iz ovoga se jasno vide nedostaci u radu komisije.

Upozoravam Vas gospodine Predsedniče da je princip kojim se rukovodila komisija („najmanje loš“) jako opasan i neprihvatljiv, pogotovo sa aspekta očuvanja kulturnog nasleđa, jer ga taj princip direktno urušava.

Imperativ je, gospodine Predsedniče, da svaki projekat koji se bavi kulturnim nasleđem (samim tim i tradicionalnom arhitekturom) mora biti dovoljno dobar da bude reprezent iste, jer samo na taj način će se sačuvati svi njeni atributi, što verujem da je i krajnji cilj zadatka! Ne može „najmanje loše rešenje“ (prema rečima komisije) biti mesto gde ćemo dovoditi našu decu i buduće generacije mladih, pokazivati im i učiti ih šta je to „Sjenička kuća“ na primeru koji NIJE „Sjenička kuća“!

Zato se, gospodine Predsedniče, nameće kao jedino racionalno rešenje da stručna komisija zbog nedostatka „dovoljno dobrih rešenja“ proglasi konkurs NEUSPELIM ,a ne da srlja u nove greške i prekraja i dopunjuje „najmanje loše rešenje“, jer to onda nije pobednički rad sa konkursa već neko novo iskasapljeno rešenje.

Komisija je namerna, kako sam obavešten od jednog njenog člana na sastanku u Vašoj kancelariji, da u saradnji sa projektantima dalje „radi“ na projektu i na otklanjanju „nedostataka“ čime bi se, duboko verujem, napravio surogat „najmanje lošeg rešenja“ i komisija bi se u tom slučaju stavila u poziciju projektanta – što je nedopustivo!

Ukoliko komisija nema snage da prizna sopstvenu grešku i da promeni odluku u korist svih Sjeničaka i proglasi konkurs neuspelim, onda će te Vi gospodine Predsedniče i telo kojim upravljate (Opštinsko veće) biti odgovorni jer ste tu komisiju imenovali, a samim tim će te biti odgovorni i za rušenje graditeljskog nasledja Sjenice! Sjenica je već dovoljno upropašćena rušenjem tvrđave i stare čaršije i zato Vas pozivam da ono malo graditeljskog nasleđa što je ostalo sačuvamo na najbolji mogući način.Nije ni mesto ni vreme da se donose ishitrene odluke koje će imati dalekosežne negativne posledice.

Još jednom želim svima koji su se našli uvređeni da se izvinim zbog ovog otvorenog pisma i stavova iznešenih u njemu, i tvrdim da ne postoji ni jedan lični razlog prema bilo kojoj individui, ko je na ovaj ili onaj način učesnik u ovom projektu!

Na kraju, gospodine Predsedniče, nemojte misliti da ću u borbi za „dovoljno dobar“ projekat „Sjeničke kuće“ što je, rekosmo, imperativ, stati na ovom otvorenom pismu ukoliko komisija, braneći svoju blago rečeno lošu odluku, i Vi ne pronađete kvalitetan izlaz.

S poštovanjem,
Munib Mujagić, arhitekta