E-vijeće  |  Webmail  |  Kontakt           english

Britanski ambasador i manifestacija Food is Great gosti Sjenice (VIDEO)

U organizaciji Opštine Sjenica i ovdašnje turističke organizacije, a uz podršku kompanije Color Press Group i ambasade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, u Sjenici je, 9. novembra, održana manifestacija Food is Great 2015.

15

1

Na manifestaciji je prezentovana tradicionalna narodna kuhinja sjeničkog kraja, kao i tradicionalna kuhinja Ujedinjenog Kraljevstva, a učešće na manifestaciji su, pored velikog broja domaćica iz Sjenice, uzeli i lokalni proizvođači hrane.

5

Otvarajući manifestaciju, predsednik opštine Sjenica Hazbo Mujović je poželeo dobrodošlicu birtanskom abasadoru i njegovim saradnicima, pozdravljajući predstavnike medija i druge goste, među kojima je bio i narodni poslanik Dr Sulejman Ugljanin.

12

Predsednik Mujović je istakao da posebnu specifičnost sjeničkog kraja čini njen multikulturalni karakter, značajni prirodni potenicijali i turističke znamenitosti jedinstvene u Srbiji, te da se privredni razvoj opštine bazira upravo na unapređenju poljoprivrede i stočarstva i razvoju turizma.

Obraćajući se prisutnima, britanski ambasador Denis Kif je naglasio da Sjenica, kao i cela Srbija, imaju šta da ponude tržištu iz oblasti prehrambene industrije i da ono što je prezentovano u Sjenici može biti deo trpeze najrazvijenijih evropskih centara. On je podsetio na nekoliko primera udruženog znanja i iskustva u oblasti hrane i pića između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva, ističući da u toj oblasti postoji značajan prostor za proširenje saradnje.

U okviru manifestacije organizovan je i panel posvećen tradicionalnim jelima sjeničkog kraja i načinu pripreme hrane na ovom području, na kojem su, pored britanskog ambasadora i predstavnika Color Press Groupa, učestvovali i predstavnici Sjenice – glavni kuhar sjeničkog hotela Borovi i jedna od domaćica čija su se jela pojavila na promociji.

Tokom boravka u Sjenici, britanski ambasador Denis Kif posetio je i Centar za privremeni smeštaj tražilaca azila u ovom gradu, kao i Udruženje za decu sa smetnjama u razvoju “Povetarac”, kojom prilikom je sa štićenicima ovog udruženja podelio i deo na manifestaciji pripremljene i izložene hrane.

19

Projekat Food is Great 2015. realizuje poznata medijska kuća Color Press Group, uz podršku ambasade Velike Britanije a cilj projekta je prezentacija turističkih potencijala i promocija tradicionalne kuhinje gradova i opština domaćina. Pre Sjenice, manifestacija je održana u Zaječaru.