E-vijeće  |  Webmail  |  Kontakt           english

Evropski PROGRES odobrio nove projekte

Upravni odbor razvojnog programa Evropski PROGRES odobrio je, na sjednici održanoj u Prijepolju, 28. aprila 2015. godine, finansiranje pet projekata za pružanje podrške klasterima na području jugoistočne i jugozapadne Srbije. Tim projektima će biti podržano 28 malih i srednjih preduzeća na jugoistoku i jugozapadu Srbije a očekuje se da kroz realizaciju aktivnosti  bude otvoreno najmanje 15 novih radnih mjesta, kao i da se poveća promet i izvoz za najmanje 5 odsto. Ukupna vrijednost odobrenih projekata je 198.000 eura, od čega će Evropska unija i Vlada Švajcarske obezbjediti 174.000 eura a preostalih 24.000 eura sami klasteri.

Upravni odbor je odobrio i tehničku podršku  za deset opština u izradi planova kapitalnih investicija i programskih budžeta za 2016. godinu (među kojima je i opština Sjenica), kao i kriterijume za javne pozive za uvođenje i razvoj geografskih informacionih sistema (GIS), projekte javno-privatnog partnerstva, projekte za pokretanje biznisa u vlasništvu žena, te plan za pružanje podrške opštinama u unaprjeđenju razvoju socijalnog uključivanja kroz zapošljavanje ugroženih grupa.

Na sastanku je predstavljen i napredak koji je Program ostvario u prvom kvartalu ove godine, u kom periodu je odobreno 77 projekata u ukupnoj vrijednosti od 1,12 miliona eura.

Posebna pažnja na sastanku posvećena je i problemima sa kojima se suočavaju lokalne samouprave i izazovima sa kojima se suočava Program, pri čemu je posebno naglašena neophodnost poštovanja utvrđene dinamike realizacije projekata od strane korisnika sredstava.

Petom sjednicom Upravnog odbora Programa predsjedavala je Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije a prisustvovali su predstavnici ministarstava Republike Srbije, opština koje učestvuju u realizaciji Evropskog PROGRESa, predstavnici razvojnih agencija i projekata, civilnog društva, kao i predstavnici Evropske unije i Vlade Švajcarske kao donatori.

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona eura. Odobreni projekti imaće za cilj jačanje lokalne administraciju, stvaranje povoljne sredine za razvoj infrastrukture i privrede, kao i poboljšanje sprovođenja socijalne inkluzije i politike zapošljavanja. Program sprovode Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) i Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije pri Ministarstvu finansija Vlade Republike Srbije (CFCU).

Opštine obuhvaćene Programom su: Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

Kroz prethodni program – EU PROGRES, Evropska Unija i Vlada Švajcarske donirali su u Sjenici u posljednjih par godina sredstva za realizaciju više, za lokalnu samoupravu i građane izuzetno značajnih projekata: sredstva za izgradnju Laboratorije za ispitivanje mliječnih proizvoda i mesa Regionalnog centra za razvoj poljoprivrede i sela i nabavku kancelarijske opreme i poljoprivrednih mašina, dio sredstava za rekonstrukciju gradske kanalizacione mreže, kao i sredstva za zamjenu pumpi za vodu na crpnoj stanici “Suho polje”.

Tekst: Sjenica.rs

Foto: http://www.europeanprogres.org/

(Pri preuzimanju informacije pozvati se na izvor.)