E-vijeće  |  Webmail  |  Kontakt           english

Hazbo Mujović: “Sjenica postaje mjesto susreta, ulaganja i boljih uslova za život”

Urbanistički se Sjenica mijenja iz mjeseca u mjesec, a Lokalna samouprava je kroz različite projekte i lokalne akcione planove, akcenat stavila na rješavanju najvažnijih problema.

Prošla godina u Sjenici je počela veoma ambiciozno, a i završava se u znaku puno realizovanih projekata, te priprema za nove.

Prema riječima prvog čovjeka opštine Sjenica, predsjednika Hazba Mujovića, svi planirani infrastrukturni projekti se privode kraju, što smatra najbitnijima za građane naše opštine, a veliki broj drugih planiranih aktivnosti ostvaruju značajne pomake u realizaciji.

Zdrav politički ambijent je takođe veoma bitan za dalji razvoj opštine – ocjenjuje predsjednik opštine Sjenica, Hazbo Mujović.

1.Kraj je godine, sada se sumiraju rezultati. Šta ste postigli u protekloj godini?

Mujović: “Lokalna samouprava u proteklih nekoliko godina u kontinuitetu radi veoma značajne projekte koji se tiču pobošanja uslova i kvaliteta svih građana opštine Sjenica. Veliki je broj projekata, a jedan od najznačanijih koje radimo zajedno sa Ministrastvom prosvete i Državnim univerzitetom u Novom Pazaru je izgradnja studentskog doma i Fakulteta, tj. Departmana poljoprivredih nauka, a sve u cilju razvoja Sjenice. Veliki je broj planiranih projekata koji se se realizuju zajedničkim ulaganjima iz budžeta opštine ali i iz sredstava međunarodnih organizacija i ministarstava. Rekonstrukcija  Studentskog doma, zelene pijace, završetak izgradnje vrtića, izgradnja  saobraćajne infrastrukture, rekonstrukcija zgrade Opštinske uprave,  završetak izgradnja Sjeničke kuće, trim staze na izletištu Borići, Sjeničko kulturno ljeto, rekonstrukcija kuhinje  PU „Maslačak“, unapređenja usluge socijalne zaštite i svi projekti.Takođe, završili smo zgradu koju smo pretvorili praktično u hotel za smještaj azilanata.”

  1.  Vremenske prilike su poslužile ove godine, iako se infrastrukturni projekti realizuju tokom cijele godine, nesvakidašnji i bez padavina novembar i decembar su znatno produžili asfalterske radove? Koliko ulica je do sada asfaltirano?

Mujović: ”Do sada je asfaltirano preko trideset ulica i čim dozvole vremenski uslovi nastavićemo asfaltiranje ulica u selima, ali i u gradu.

 

  1. Iako se Sjenica značajno razvija na svim poljima, obzirom na sam geografski položaj Sjenice, poljoprivreda i stočarstvo su primarni kada je naš kraj u pitanju. Koliko se generalno ulagalo u poljoprivredu u protekloj godini?

Mujović: “Sjenica je velika po površini i dugo je bila lider u poljoprivredi i stočarstvu. Na teritoriji naše opštine se dnevno proizvede oko 100 000 litara mlijeka, postoji oko  10 mini mljekara, a sve više imamo pojavu da sve veće količine sira  poljoprivredni proizvođači  rasprodaju unaprijed.

Poljoprivrednici i stočari Sjenice od nas uglavnom traže asfaltiran put, struju i vodu i ja se lično zalažem da upravo ti njiihovi zahtjevi budu ispunjeni. Prioriteti su mjesni centri sa većim brojem stanovnika i puteva sa većom frekfencijom.”

  1. Kao i u svakoj opštini i u Sjenici nekada dođe do neplaniranih problema. O prestanku osvjetljenja u Sjenici su pisali skoro svi mediji u Sandžaku. Šta se zapravo dogodilo i kako ste riješili problem? 

Mujović: “Elektrosrbija preko rudnika uglja “Štavalj” Sjenica duguje oko 100 miliona dinara , a mi smo dugovali za javnu rasvetu oko 20 miliona dinara, te smo zahtjevali da plate naše, odakle je krenula sva priča. Oni su iskoristili svoje mehanizme da isključe struju, kada su nažalost, političke stranke, konkretno SPP je iskoristila takvu situaciju da vrše pritisak na građane Sjenice dajući lažne informacije o nestabilnostima budžeta. Na sreću svih nas i građana Sjenice, taj problem je djelimično riješen.”  

  1. Lokalne deponije su takođe jedan od problema naše opštine. Kako opština Sjenica može da riješi ovaj problema, te postoji li način da se nesavjesni građani kazne kako bi se sačuvala prirodna ljepota našeg kraja?

Mujović: “Lokalne deponije su veliki problem, koji treba riješiti u nekoliko smjerova. Edukacija stanovništva o ekologiji i stvaranje mini deponija koje bi na neki način bile ekološki prihvatljive, a koje bi dosta pomogle da se sačuva prirodna ljepota našeg kraja, te zaštiti od uništavanja.

 

  1. Sjenica sve više postaje prepoznatljiva po turizmu i prirodnim ljepotama. Koliko je u 2019. godini zabilježen porast broja turista? Otvorena je jedina carska džamija u Srbiji “Sultanija Valida” što će značajno privući turiste u naš kraj.

Mujović: “Sjenica je na cijeloj svojoj površini lijepa i primaljiva turistička destinacija. Neke turiste fasciniraju meanadri Uvca, Molitva, ili jedina carska džamija, naša “Sultanija Valida”, ski centar Žari koji ima i alpsku stazu i biatlon centar, Peštersko polje ili neki drugi. Sjenica je svake godine učesnik Sajma turizma, te je znatno zapažen porast turista.

Takođe, jako smo ponosni na “Sjeničko ljeto”, koje je ove godine okupilo veliki broj turista iz susjednih gradova. Koncerti za svačiji ukus, festival folklora, mjuzikli, trubači, tamburaši obilježili su ovaj kulturni događaj za koji se trudimo da svake godine bude sve bolji i kvalitetniji.

Opština radi na realizaciji plana razvoja turizma koji bi definisao šta konkretno opština treba svake godine da realizuje da bi turizam išao uzlaznom putanjom.”   

 

 

  1. 2020.godina je i izborna godina? Da li je koalicija u Sjenici stabilna?

Mujović: “Koalicija u Sjenici je stabilna i mi o svim tekućim pitanjima razgovarmo i odlučujemo zajedno.”

 

  1. Kada smo pomenuli zimu, nepotrebno je pitati da li su Sjeničani spremni za zimu i da li je Sjenica spremna za snijeg i zimske temperature? Sjeničani se raduju snijegu , posebno skijanju i sankanju na Ski centru Žari?

Mujović:“ Radujemo se i uvijek smo spremni za zimu. Sjeničani su veliki skijaši i sportisti, tako da se uvijek radujemo zimi i snijegu, a i minusima koji nam ne smetaju.

  1. Koja je Vaša poruka za sve naše čitaoce I Vaše sugrađane?

Mujović: “Opštinska vlast želi svim građanima Sjenice da pruži kvalitetan živat u svakom trenutku bude sve bolji, da ćemo rješavati sve tekuće problem i da će Sjenica tokom sljedeće godine biti potpuno infrastrukturno opremljena, što se tiče vode, kanalizacije i asfaltiranja ulica,te da ćemo dati maksimum u rješavanju svih postojećih problema i uspostavljanja novih ideja i projekata. ”

error: :)