E-vijeće  |  Webmail  |  Kontakt           english

Izabrano idejno rješenje “Sjeničke kuće”

Arhitekte Esad Muminović i Pašan Škrijelj pobjednici su konkursa za izradu idejnog rješenja za projekat „Sjenička kuća“, raspisanog od strane Opštinskog vijeća Opštine Sjenica. To je odluka sedmočlane komisije sa sjednice održane 1. juna 2015. godine.

sj_kuca_01
Na konkurs za izradu izradu idejnog rješenja „Sjeničke kuće“ pristiglo je 6 radova, od kojih jedan nije ni uvršten u razmatranje komisije jer nije bio potpun. Komisija je razmatrala radove prema kriteriju koji je tražen uslovima konkursa, posebno obraćajući pažnju na konceptualno rješenje, program i strukturu rješenja.

Pobjedničko rješenje, predato pod šifrom EEAA14, izabrano je skoro jednoglasno, sa 6 od 7 glasova članova komisije.

sj_kuca_02
sj_kuca_03
sj_kuca_04

Oblikovni aspekt projekta, na jasan način prikazuje sve elemente ideal-tipske reprezentativne gradske kuće u Sjenici, sa svim elementima poput divanhane, doksata, strmog krova prekrivenog šindrom. Ritmika prozora i korišćeni materijali takođe odgovaraju konceptu gradnje jedne begovske kuće sa našeg područja. Unutrašnja rješenja su krajnje funkcionalna i odgovaraju uslovima traženih konkursom.

sj_kuca_05
„Što se tiče tipa Sjeničke kuće, svakako da je ona derivat stočarskog stana planinske dinarske oblasti, koji se kasnije razvijao i modifikovao. Taj osnovni prototip dvodjelne izdužene kuće, smještene na strmom terenu, čini se da je bio originalni koncept stana korišćen u ovom podneblju, koji je spontano usvojen u planinskim oblastima Bosne, zapadne Srbije i Crne Gore. Međutim, zbog prilagođavanja lokalnim uslovima i uticaja orijenta kasnije, nastao je specifični tip Sjeničke kuće. Kuća simetričnog crteža osnove plana, oblika i mase, koncept kuće sa centralnim holom, predstavlja krajnji ishod evolucije proste „bosanske“ kuće kako je neki autori nazivaju. I upravo taj strani uticaj na lokalno graditeljstvo je podario najljepše primjere Sjeničke kuće koje danas na žalost ne postoje, već o njima možemo saznati samo na osnovu preostalih fotografija”, objašnjavaju svoj pristup izradi idejnog rješenja “Sjeničke kuće”, prvonagrađeni autori Esad Muminović i Pašan Škrijelj.

Pobjednici konkursa dužni su da do 26. juna urade glavni projekat.

Drugoplasirani i trećeplasirani projekti takođe su skoro jednoglasno izabrani, i oba nude kvalitetna rješenja.

error: :)