E-vijeće  |  Webmail  |  Kontakt           english

Manifestacijama u više sandžačkih mjesta obilježava se Dan Sandžaka

Dan Sandžaka se u srbijanskom dijelu ove regije obilježava kao neradni dan. Na Dan Sandžaka na svim lokalnim institucijama i ustanovama u tom dijelu Srbije istaknuta je zastava Bošnjaka u Srbiji.

Nizom manifestacija i kulturnih događaja u više sandžačkih mjesta, srbijanskog i crnogorskog dijela, obilježava se 20. novembar, Dan Sandžaka.

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) će danas posjetiti općinu Pljevlja gdje će položiti cvijeće pred spomen-ploču gimnazije, mjestu osnivanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS-a).

Na istom mjestu će prethodno predstavnici Bošnjačke stranke, parlamentarne i stranke bošnjačke zajednice u Crnoj Gori, položiti cvijeće na mjestu gdje je osnovan ZAVNOS, obilježavajući na taj način Dan Sandžaka i Pljevalja, nekadašnje Taslidže.

Ujedinili se u antifašističkoj borbi

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejman Ugljanin uputio je čestitku svim građanima Sandžaka, podsjetivši da su se, prije tačno 73 godine, sandžački Bošnjaci, Srbi i Crnogorci ujedinili se u svojoj antifašističkoj borbi i uspostavili Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS) i obnovili autonomiju Sandžaka.

dansandzaka1

“Dan Sandžaka je nacionalni praznik Bošnjaka i svih građana Sandžaka koji simbolizira jedan od najsvijetlijih perioda u modernoj historiji sandžačkog naroda, ideju antifašizma, težnju za slobodom, ljudska prava i trajno evropsko opredjeljenje bošnjačkog naroda. Uz najiskrenije želje za mir, jedinstvo i toleranciju, još jednom vam čestitam 20. novembar – Dan Sandžaka”, stoji u Ugljaninovoj čestitci.

U okviru programa obilježavanja Dana Sandžaka, već cijelu deceniju, Bošnjačko nacionalno vijeće organizira Sandžačke književne susrete (SAKS), u okviru kojih se dodjeljuje i nacionalna nagrada “Pero Ćamila Sijarića”. Ovogodišnji književni susreti oržavaju se danas.

KUD “Isa-beg” i Kulturni Centar Novi Pazar pod pokroviteljstvom Grada Novog Pazara danas organiziraju drugi po redu “NP Sevdah FEST”, koji će ovog puta biti internacionalnog karaktera. Takmičit će se mlade nade sevdaha iz Sandžaka, BiH, Crne Gore i Makedonije.

dansandzaka2

Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) povodom Dana Sandžaka organizira okrugli sto “Sandžak euro regija”, a u subotu je u Kulturnom centru Novi Pazar, povodom “Dana Sandžaka” održana tribina pod nazivom “Putevi Sandžaka”.

U program BNV-a Dan Sandžaka će imati dio posvećen najmlađima.

U petak je u novopazarskoj Koncertnoj dvorani, premijerno je prikazana predstava za djecu “Halimina domovina”, autorice Suade Hodžić. Bošnjačko nacionalno vijeće je povodom ovog datuma predvidjelo i konkurse, javlja Anadolija.

Literarni nagradni konkurs koji nosi naziv “Sandžak se srcem izgovara“ otvoren je od 8. do 23. novembra. Na konkursu mogu učestvovati učenici V, VI, VII i VIII razreda osnovne škole.

Raspisan fotokonkurs

Bošnjačko nacionalno vijeće, prvi put, raspisuje fotokonkurs. Konkurs nosi naziv “Ovo je Sandžak“ i otvoren je za sve osobe uzrasta od 13 do 30 godina. Dan Sandžaka obilježava se 20. novembra, u znak sjećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS), u Pljevljima 1943. godine.

Dan Sandžaka, kao i ostali bošnjački nacionalni blagdani utvrđeni su odlukom Bošnjačkog nacionalnog vijeća na III redovnoj sjednici Vijeća, održanoj u Novom Pazaru, 11. maja 2004. godine.

Dan Sandžaka se u srbijanskom dijelu te regije obilježava kao neradni dan. Na Dan Sandžaka na svim lokalnim institicijama i ustanovama u tom dijelu Srbije istaknuta je zastava Bošnjaka u Srbiji.

Izvor: Sandzacke.rs