E-vijeće  |  Webmail  |  Kontakt           english

Mehanizacija i za sjeničke poljoprivrednike (VIDEO)

Poljoprivrednici, njih  preko 140 sa teritorije opštine Sjenica  dobili su novu mehanizaciju za proizvodnju stočne hrane. Projekat je urađen u saradnji Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja i Savetodavne poljoprivedne stručne službe, a  finsnsijski je su pomogli Evropska unija I Vlada Švajcarske u okviru programa PROGRES.

Nakon Novog Pazara i Tutina mehanizacija je isporučena i sjeničkim poljoprivrednicima koji će od danas lakše obavljati poslove na svom imanju. Zamenik predsednika Skupštine Novog Pazara Nihad Hasanović kaže da su za poljoprivrednike ovakve donacije od velikog značaja .

„Želim da se zahvalim Evropskoj uniji i Vladi Švajcarske za sve ono što su nam zadnjih 10 godina pomagali u svim projektima, a sada i na polju poljoprivrede.Ovo je prilika da mladi ljudi što pre dođu do svog posla na svom imanju i zarade za život, nego da čekaju na posao preko Nacionalne službe za zapošlljavanje. Mi ćemo i dalje sarađivati i sa Evropskom unijom i svim ostalim međunarodnim organizacijama, a i sa resornim ministarstvom“, rekao je Hasanović.

Direktor Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja  Ismet Sajtarić, kaže da se na ovaj način podstiče razvoj poljoprivrede u ovom kraju.

“Kada jednu mašinu može da koristi više poljoprivrednika dobijamo mnogo više obradivog zemljišta”, rekao je Sajtarić.

Zamenik predsednika opštine Sjenica Vahid Tahirović  kaže da je razvijena poljoprivreda u interesu svake lokalne samouprave.

“Samo udruženo Novi Pazar, Sjenica i Tutin mogu da postignu dobre rezultate I da dobiju što više donacija. Mi smo u lokalnoj  upravi uvek tu za poljoprivrednike”, rekao je Tahirović.

Poljoprivrednici kažu da će im nova mehanizacija pomoći da unaprede svoj rad.

Projekat nabavke nove mehanizacije finansijski je podržao Evroposki PROGRES SA 36.000 EVRA, a dok je Međuopštinska unija poljoprivrednih udruženja, učestvovala u projektu sa 9.300 evra. Mehanizacija je uručena za 334 poljoprivrednika.

Izvor: rtvnp.rs