E-vijeće  |  Webmail  |  Kontakt           english

Moderna pijaca za uspješnu poljoprivredu

Građani Sjenice su konačno dočekali izgradnju zatvorene Gradske pijace. Nakon dvije godine pripremnih radova, izrade projektno-tehničke dokumentacije, procedura, ugovor o realizaciji ovog, za Sjenicu i sjeničku privredu veoma važnog projekta, potpisan je i time je zvanično otpočela realizacija projekta.

Vrijednost projekta je 420.000 evra, od čega je 300.000 evra obezbeđeno iz donatorskog programa UNOPS Evropski PROGRES, dok su preostala sredstva iz Budžeta opštine Sjenica. Program realizuje Ministarstvo finansija Republike Srbije, preko Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU (CFCU). Partner opštini Sjenica na ovom projektu je Regionalna  razvojna agencija Sandžaka – SEDA.

„Ovo je jedan u nizu velikih projekata koji se realizuju u Sjenici, ali svakako najznačajniji za privredu, a u prvom redu poljoprivredu. Potvrda značaju ovakvog projekta je i činjenica da je u velikoj konkurenciji upravo naš projekat ocijenjen najvećom ocjenom i samim tim dobio najveću moguću finansijsku podršku. Pokazali smo da je naš kadar dorastao zadacima na pripremi i realizaciji ovako velikih projekata“, rekao je predsjednik opštine Sjenica, Hazbo Mujović.

Gradska pijaca će se nalaziti na mjestu postojeće zelene pijace, i imaće tri cjeline: zatvoreni dio u kojem će se nalaziti mlječna i mjesna pijaca, za plasman tradicionalnih proizvoda, središnji – natkriveni dio za zelenu pijacu, kao i otvoreni dio namijenjen robnoj pijaci. Pijaca će se rasprostirati na 1400 kvadratnih metara. Svakako, najznačajniji dio pijaće je zatvoreni dio, kojim se konačno stvaraju bezbjedni sanitarni uslovi za plasman proizvoda od mlijeka i mesa, uz poštovanje svih relevantnih evropskih standarda. Pijaca će biti opremljena modernim rashladnim vitrinama i vagama, i biće otvorena građanima svakim danom u godini. Realizacija projekta će trajati 18 meseci.

 

error: :)