E-vijeće  |  Webmail  |  Kontakt           english

Okrugli sto o razvoju sela i polјoprivrede

U organizaciji opštine Sjenica i Fondacije za lepšu budućnost „Jovo V. Lojanica“, u Sjenici je, danas, održan okrugli sto posvećen održivom razvoju sela i polјoprivrede.

Na okruglom stolu, kojem su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava Nove Varoši, Ivanjice, Užica, Bijelog Polјa i Sjenice, predstavnici verskih zajednica u Sjenici, nevladinih organizacija, kao i veliki broj građana Sjenice, razmotrena su aktuelna pitanja u oblasti razvoja polјoprivrede i sela na području Republike Srbije i mogućnosti „preporoda sela“ kao uslova sveukupnog razvoja i napretka naše zemlјe.

okruglisto_lojanica2

Pozdravljajući prisutne u ime lokalne samouprave, načelnik Odeljenja za informativne, skupštinske i normativne poslove Muhedin Fijulјanin istakao je da Sjenica ima idealne uslove za razvoj stočarstva i da polјoprivreda i turizam imaju prioritet u svim razvojnim planovima i Strategiji održivog razvoja opštine. On je posebno ukazao na značaj obezbeđenja infrastrukturnih i drugih uslova za život na selu, ističući da je u tom smislu neophodna znatno veća podrška države.

Obrazlažući projekat „Novi horizont“, njegov autor mr Jovo Lojanica istakao je da je selu i njegovim stanovnicima neophodno obezbediti pristojne puteve, struju i vodu, kako bi selјani mogli živeti u njima.

Da bi selu bilo dobro, neophodno je po Lojanici, njegovim stanovnicima obezbediti obrazovanje primereno njihovim potrebama, nova znanja i obuke koje će im pomoći u razvoju modernog biznisa i pomoć u primeni novih bilјnih i životinjskih kultura, novih tehnologija rada, novih zanata i zanimanja.

O značaju lokalne zajednice za razvoj sela i polјoprivrede na skupu je, ispred Akademijskog odbora za selo SANU, govorio prof. dr Milovan Mitrović, koji je ukazao na važnost strateškog pristupa razvoju lokalne zajednice i značaju svakog partnera u tom lancu.

Predsednik Upravnog odbora Instituta za ekonomiku polјoprivrede iz Beograda, prof. dr Danilo Tomić izneo je šest teza o razvoju sela u brdsko-planinskim područjima, dok su o strategiji održivog razvoja na lokalnom nivou govorili prof. dr Jonel Subić i doc. dr Boris Kuzman, direktor i zamenik direktora Instituta za ekonomiku polјoprivrede.

Na skupu je izražena podrška umrežavanju lokalnih zajednica i institucija na regionalnom nivou, u smislu čega je predloženo proširenje delovanja sjeničkog Regionalnog centra za razvoj polјoprivrede i sela, koji trenutno pokriva Sjenicu, Novi Pazar i Tutin, i na druge susedne opštine, kao i zajednički nastup opština ovog regiona prema fondovima Evropske unije.

U interesu razvoja polјoprivrede, na skupu je inicirano i uspostavlјanje partnerskih odnosa između Instituta za ekonomiku polјoprivrede iz Beograda i Regionalnog centra za razvoj polјoprivrede i sela iz Sjenice.

Foto: Edis Muminović