E-vijeće  |  Webmail  |  Kontakt           english

Poljoprivreda velika razvojna šansa Sjenice (VIDEO)

Proizvodi sa područja Sjenice imaju sve preduslove da dožive veliki tržišni uspjeh – ocijenjeno na juče održanom stručnom predavanju o organskoj proizvodnji, održanom u Sjenici, u organizaciji Regionalnog centra za razvoj poljoprivrede i sela.

Govoreći o brendiranju poljoprivrednih proizvoda i njihovom plasmanu na velika tržišta, predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača Bosne i Hercegovine, Sejad Herceg, istakao je da poljoprivredni proizvodi iz Sjenice imaju veliki tržišni potencijal.

„Neću biti skroman ako kažem da Sjenica može ponuditi najkonkurentnije organske proizvode u oblasti poljoprivrede, kao i da njihov kvalitet daleko nadmašuje kvalitete svih vrsta organskih proizvoda koji se plasiraju u Evropskoj uniji, pa čak i svijetu”, naglasio je Herceg.

Predavanju, koje je dio aktivnosti u okviru realizacijie ENO Agri projekta prekogranične saradnje u oblasti poljoprivrede, su, u prostorijama Regionalnog centra za razvoj poljoprivrede i sela u Sjenici, prisustvovali predstavnici lokalne samouprave Sjenice, poljoprivrednici i  učenici srednje Tehničko-poljoprivredne škole.

Kroz projekat ENO Agri prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine, koji se implementira već 20 mjeseci, kroz posebnu radionicu mladi stručnjaci i poljoprivredni proizvođači imaju priliku da se bolje upoznaju sa organskom proizvodnjom, modelima proizvodnje i načinima plasmana.

Regionalni centar za razvoj poljoprivrede i sela u Sjenici osnovan je 2011. godine sa ciljem pomoći poljoprivrednicima i poljoprivrednim preduzećima kroz pružanje usluga koje unaprjeđuju efikasnost tržišta i postepeni ekonomski oporavak poljoprivrednog sektora u regionu.