E-vijeće  |  Webmail  |  Kontakt           english

POSETA BRATSKOJ OPŠTINI KARTAL

Rukovodstvo opštine Sjenica sa rukovodstvom Kartala

Na poziv gradonačelnika Kartala, Dr Altinoka Öza, predsednik opštine Sjenica Hazbo Mujović i predsednik Skupštine opštine Muhedin Fijuljanin boravili su, početkom ove nedelje, u zvaničnoj službenoj poseti ovoj istanbulskoj opštini.

U razgovoru sa gradonačelnikom Kartala, predstavnici opštine Sjenica ukazali su na osnovne razvojne potencijale opštine Sjenica, potencirajući razvoj poljoprivrede i turizma prije svega, kao i probleme u pogledu infrastrukture, razvoja industrije i zapošljavanja.

Predsjednik Mujović tom prilikom istakao je velike turističke potencijale koje ima Sjenica, ukazujući i na velike mogućnosti u pogledu razvoja zimskih sportova, prije svega nordijskog smučanja i bijatlona.

Gradonačenik Kartala Altinok Öz prenio je predstavnicima Sjenice iskrene želje Kartala na pomoći u reševanju određenih problema sa kojima se suočava Sjenica, ističući tom prilikom posebno značaj  razvoj obrazovanja, zdravstva i brige o starima.

Gradonačelnik Öz predstavio je zvaničnicima Sjenice poseban sistem TAK, koji se razvija u Kartalu, sistem prostornog planiranja i izgradnje, ukazujući i na veoma veliki značaj javnosti rada u svim poslovima, odnosno uključenja javnosti u sve procese odlučivanja, kao i prezentacije postignutog.

Tokom boravka u Kartalu, u pratnji svojih domaćina, predstavnici opštine Sjenica obišli su novi gradski gerentološki centar u izgradnji, upoznali se sa radom opštinske zdravstvene ustanove, te boravili u jednoj kartalskoj predškolskoj ustanovi.

Predsednik opštine Sjenica Hazbo Mujović izrazio je zahvalnost gradonačelniku Kartala Altinoku Özu na gostoprimstvu, kao i posebno direktoru kartalske zdravstvene ustanove Nuray Sancakli, koja je bila i domaćin delegaciji iz Sjenice.

U završnim razgovorima istaknuta je potreba kontinuiranije saradnje dvije bratske opštine, kao i izrada konkretnih programa u tom pogledu.

Opština Sjenica uspostavila je sa istanbulskom opštinom Kartal bratske odnose 2011. godine, sporazumom o saradnji u oblasti kulture, turizma, ekonomskih odnosa i dr.