E-vijeće  |  Webmail  |  Kontakt           english

Potpisan ugovor za završetak radova na novom objektu predškolske ustanove u Sjenici

Potpisivanjem ugovora, zvanično je otpočela realizacija projekta završetka radova na novom objektu predškolske ustanove “Maslačak” u Sjenici.  Izgradnja novog objekta je započeta 2011. godine. Objekat je namenjen za celodnevni boravak dece od dve godine starosti, uključujući i predškolce, kao i predškolce sa četvoročasovnim boravkom i pripremnim programom za polazak u osnovnu školu. Radovi su obustavljeni u novembru 2014. godine. Program UNOPS EU PRO je prepoznao značaj ovog projekta za našu zajednicu i svojim grantom podržao realizaciju projekta. Ukupna vrednost projekta iznosi 212.672 evra. Rok za realizaciju projekta iznosi 18 meseci.

Objekat vrtića koji se i danas koristi izgrađen je 1977. godine i do danas nije imao značajna ulaganja, osim onih neophodnih za osnovno funkcionisanje i tehničko održavanje. Objekat je izgrađen za 110 dece, a trenutno u istom boravi preko 200 dece. Radi se u dve smene. Završetkom svih radova na novom objektu, znatno će se unaprediti uslovi za boravak dece, povećati kapacitet predškolske ustanove i povećati broj programa, za decu različitog uzrasta, koje će roditeljima biti na raspolaganju.

Opština Sjenica je preko svoje Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj u prethodnom periodu uputila više aplikacionih formulara i zahteva radi obezbeđivanja neophodnih sredstava za završetak radova na novom objektu predškolske ustanove “Maslačak” u Sjenici, ali bez uspeha. Program EU PRO je na osnovu svog poziva za realizaciju lokalnih infrastrukturnih projekata odobrio sredstva u visini od 150.000,00 evra, dok su preostala sredstva obezbeđena iz Budžeta opštine Sjenica.

Realizacijom ovog projekta rešiće se dugogodišnji problem nedovoljnog kapaciteta predškolske ustanove, znatno će se popraviti uslovi za boravak dece, omogućiti prijem svih zahteva radi usklađivanja rada i roditeljstva, pogotovu mladih bračnih parova.