E-vijeće  |  Webmail  |  Kontakt           english

Predstavnici ambasada zemalja EU posetili Sjenicu

U okviru višednevne posete području jugozapadne Srbije, zamenici ambasadora 16 zemalјa članica Evropske unije, predvođeni zamenikom šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, Oskarom Benediktom, boravili su, 31. maja, u Sjenici.

U razgovoru sa predsednikom opštine Hazbom Mujovićem, zamenici ambasadora upoznali su se sa projektima realizovanim u ovoj opštini u okviru programa Evropski progres.

Ističući da su projekti koji su realizovani sredstvima Evropske unije značajno unapredili pojedine oblasti i usluge građanima u Sjenici, predsednik ove opštine Hazbo Mujović je rekao da je njegova opština jedna od najuspešnijih u njihovoj realizaciji i saradnji sa stranim donatorima.

„Zahvalni smo Evropskoj uniji i programu Evropski progres i od vas očekujem podršku i u narednom periodu“, rekao je u razgovoru sa stranim diplomatama Mujović, ukazujući na poseban značaj projekta izrade Geografskog informacionog sistema (GIS) koji će, kako je rekao, „značajno unaprediti sistem upravlјanja infrastrukturim, izdavanje građevinskih dozvola i znatno pojačati IT kapacitete u opštini Sjenica, a što će bitno uticati i na privlačenje stranih investitora i većoj transparantnosti u radu organa lokalne samouprave“.

Govoreći o situaciji u Sjenici, Mujović je posebno naglasio dobre međunacionalne odnose, koji nikada nisu bili dovedeni u pitanje i kojima i novo opštinsko rukovodstvo pridaje posebnu pažnju.

Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, Oskar Benedikt kazao je da je za Evropsku uniju od primarnog interesa stabilnost i očuvanje dobrih međunacionalnih odnosa na ovom području, te da svi projekti koji se realizuju imaju za cilј unapređenje života građana.

Tokom boravka u Sjenici, predstavnici zemalјa članica EU posetili su i Regionalni centar za razvoj polјoprivrede i sela u ovom gradu, kao i mlekaru „Sjeničanka“.

Prilikom obilaska Regionalnog centra za razvoj polјoprivrede i sela, zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, Oskar Benedikt uručio je sporazume o podršci za uvođenje zaštite geografske oznake za četiri proizvoda – ivanjički krompir, sjenički kravlјi sir, sjeničku stelјu i vlasinski med, koje će Evropska unija i Vlada Švajcarske finansirati u iznosu od 40.000 evra. „Geografska oznaka porekla omogućava proizvođačima da prodaju svoje proizvode po višoj ceni i budu konkurentniji na tržištu. Osim toga, ovim se promoviše i određeno područje i njegovi kapaciteti”, rekao je, između ostalog, Oskar Benedikt.

Regionalni centar za razvoj polјoprivrede i sela u Sjenici jedan je od najmodernijih i najopremlјenijih ovakvih centara u Srbiji i šire, a njegovu izgradnju i opremanje finansijski su podržali Evropska unije, Vlada Švajcarske, USAID i Češka Agencija za razvoj. Centar je opremlјen savremenom laboratorijom za ispitivanje mleka i mlečnih proizvoda i pruža podršku polјoprivrednicima Sjenice i susednih opština u primeni novih tehnologija, kontroli proizvoda, povećanju obima proizvodnje, što kao rezultat treba da ima povećanje njihovih prihoda, kao i unapređenje polјoprivredne proizvodnje koja ima veliki značaj za razvoj celog regiona jugozapadne Srbije.