E-vijeće  |  Webmail  |  Kontakt           english

Predstavnici Delegacije Evropske unije i Republike Srbije u poseti Sjenici (FOTO)

Sjenica, 4. jul 2018. – Potpuno opremljeno ambulantno vozilo i cisterna za vodu uručeni su danas opštini Sjenica. Ambulantno vozilo će unaprediti dostupnost zdravstvenih usluga građanima Sjenice, kao i migrantima smeštenim u Centru za azil u ovoj opštini, dok je Javno-komunalno preduzeće „Vrela“ pre ove donacije raspolagalo sa samo jednom ovakovom cisternom. Obe donacije, kao i najava početkarekonstrukcije Centra za azil u Sjenici, realizovane su u okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji.

Tim povodom Nikola Bizel, šef Sekcije (Operacija 1) u Delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji, predstavnici države i implementacionih partnera koji sprovode aktivnosti u okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji, posetili su danas opštinu Sjenica. Tom prilikom Nikola Bizel i ostali gosti imali su sastanak sa Mikailom Kaličaninom, zamenikom predsednika opštine Sjenica, tokom kojeg su razmenili informacije u vezi sa dešavanjima u oblasti  migracija.

Visoki zvaničnici obišli su Centar za azil u Sjenici, čiji se početak rekonstrukcije očekuje u najskorijem periodu, sredstvima iz EU regionalnog fonda za odgovor na krizu u Siriji „Madad“. Nikola Bizel i ostali zvaničnici obišli su i mobilnu kliniku, nabavljenu sredstvima iz istog fonda, u kojoj se pružaju zdravstvene usluge migrantima i lokalnom stanovništvu.

Kao i u ostalim prihvatnim i centrima za azil, sredstvima Evropske unije i ovde je obezbeđen smeštaj za migrante, hrana, zdravstvena nega, obrazovanje, usluge zaštite, a posebno za decu i ostale ranjive kategorije. EU pokriva i tekuće troškove smeštajnih kapaciteta i zaposlenog osoblja.

„Svesni smo da prisustvo migranata predstavlja dodatni izazov i za pružanje komunalnih usluga u lokalnim sredinama gde se nalaze prihvatni i centri za azil.Institucije na lokalu imaju važno mesto u upravljanju migracijama i zato se trudimo da naša pomoć stigne i do njih. Evropska unija podržava i zdravstvene institucije i samim tim unapređenje kvaliteta usluga koje pružaju. Ponoviću da uključivanje izbeglica i migranata u sistem javne zdravstvene zaštite, kao što je to slučaj u Srbiji, to jest način na koji su izbeglice i migranti prihvaćeni u zemlji, predstavlja primer dobre prakse. Evropska unija će nastaviti da podržava Srbiju u ovim nastojanjima“,rekao je Nikola Bizel.

Mikailo Kaličanin, zamenik predsednika opštine Sjenica, izrazio je zahvalnost Delegaciji EU u Srbiji na svemu što su do sada uradili za Sjenicu.

„Ovim su potvrdili njihovo trajno opredeljenje da pomognu napredak našeg kraja i naše zemlje. Mi smo sa svoje strane uvek davali maksimum i angažovali sve kapacitete na projektima koji su potrebni ovom gradu i svim našim građanima, a koje su adekvatno i svesrdno podržali naši prijatelji iz EU. Time jedni drugima potvrđujemo da jesmo deo Evrope”, rekao je Kaličanin.

Navedene aktivnosti, kojima je podržanaSjenica kao opština na čijoj teritoriji borave migranti, realizovali su Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Svetska zdravstvena organizacija (WHO), Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).