E-vijeće  |  Webmail  |  Kontakt           english

Raspisan konkurs za idejno rješenje za “Sjeničku kuću”

Opštinsko vijeće opštine Sjenica rarspisalo je konkurs za izradu idejnog rješenja „Sjeničke kuće“, čija je izgradnja predviđena na katastarskoj parceli 944/1 KO Sjenica.

Učesnici konkursa dužni su ispoštovati konkursom predviđene programske uslove, a konceptualno idejnim rješenjem neophodno je predvidjeti sam objekat, površinu pod objektom, kao i površine za popločavanje i ozelenjavanje površina uz objekat.

Prema propozicijama konkursa, objekat treba planirati tako da odgovara prostornim okvirima, nadmorskoj visini, klimatskim uslovima i svojim eksterijerom odražava sve elemente tradicionalne sjeničke arhitekture.

Sam objekat „Sjeničke kuće“ bi trebalo da ima prizemlje, u okviru kojeg će biti ugostiteljsko-uslužni dio objekta – etno restoran koji će svojim izgledom i ugostiteljskom ponudom odražavati karakteristike tradicionalne sjeničke aščinice i hana, uključujući sve odlike ugostiteljskog objekta gradskog tipa. Na spratu, koji že biti prevashodno izložbenog karaktera, prostor je potrebno urediti tako da odslikava multikulturalnost Sjenice, odnosno njime će se prikazivati tradicionalna bošnjačka i tradicionalna srpska kuća, s ciljem afirmacije kulturnog naslijeđa Sjenice.

Pored pomenutih i drugih, u građevinskom i stambenom smislu neophodnih sadržaja, „Sjenička kuća“ će imati i stalni prodajni prostor, dok će u potkrovlju postojati i manji smještajni kapacitet hostelskog tipa.

Konkurs za izradu idejnog rješenja „Sjeničke kuće“ je otvoren do 29. maja 2015. godine, a konkursna dokumentacija se može vidjeti na sajtu opštine Sjenica www.sjenica.rs.