E-vijeće  |  Webmail  |  Kontakt           english

Re!ntegracija – podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiju Potpisivanje ugovora i predstavljanje projekta

U svečanoj Sali Kulturnog centra Novi Pazar održana je prezentacija projekta Re!ntegracija – podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbijui potpisan je ugovor partnera na projektu – Grad Novi Pazar, opština Sjenica, opština Tutin, Regionalna razvojna agencija Sandžaka – SEDA, Muslimansko humanitarno društvo „Merhamet – Sandžak“, Inicijativa za razvoj i saradnju IDC i Arbeiter–Samariter–Bund (ASB).

Projekat RE!NTEGRATE fokusiran je na povratnike koji su državljani Republike Srbije i koji su dobrovoljno ili ne vraćeni u Srbiju iz Nemačke ili iz drugih zemlja. Opšti cilj projekta je jačanje mehanizama reintegracije i podrška povratnicima prema sporazumu o readmisiji u Srbiji.

Predsednik Skupštine Opštine Sjenica, Muhedin Fijuljanin, izrazio je zadovoljstvo i zahvalnost što će Opština Sjenica biti ukljucena u veoma znacajan projekat koji se tiče ranjive grupe ljudi. Opština Sjenica ima razvijen sistem socijalne zaštite, kao i određena strateška dokumenta, ali svakako da ćemo uz podršku svih partnera ovog projekta, učiniti sve kako bi unapredili  u administrativnom smislu naše kapacitete, a u cilju poboljšanja ekonomskih uslova života naših ljudi koji se vraćaju iz Nemačke.

U okviru projekta koji će trajati naredne dve godine biće otvorena i tri dobrosusedska kluba u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, a u kojima će se odvijati projektne aktivnosti. Povratnicima je namenjena pomoć koja podrazumeva stvaranje dostojanstvenih uslova života kroz intezivnu socijalno-ekonomsku podršku u cilju održive reintegracije i unapređenja reintegracionih mehanizama u tri grada u kojima se projekat implementira.

Projekat se sprovodi u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, a finansiran je sredstvima nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ)u okviru programa Engagement Global.

error: :)