E-vijeće  |  Webmail  |  Kontakt           english

Sjenica dobija najveći solarni park na Balkanu (FOTO)

Predsjednik opštine Sjenica Hazbo Mujović i predstavnik kompanije New Tech Group AG Borut Zemljič  potpisali su Ugovor  o izgradnji Solarne elektrane u Sjenici.

Istaknuto je da je riječ je projektu od vitalnog interesa za opštinu Sjenica i da će Solarna elektrana u Sjenici biti najveća u Srbiji , a nakon okončanja svih faza projekta i najveća na Balkanu.

Riječ je o solarnom parku snage 280MWp na površini od oko 832 ,6 hekatara . Radiće se u dvije etape 100 MWp prva i 180 MWp druga etapa  na zemljištu koje je dobro sela Draževiće i Rasno.

U prvoj fazi će se graditi šest elektrana po 8MWp sa ukupnom snagom 48MWp, vrijednosti  oko 55 miliona eura.

Opština Sjenica  je preuzela obavezu da obezbijedi zemljište i svu potrebnu dokumntaciju da bi se Projekat  mogao realizovati. U  ovoj investiciji opština Sjenica  neće imati nikakve finansijske obaveze, a očekuje se da će godišnji prihod biti oko 700 000 eura. Osim toga i drugi su brojni benefiti  po Opštinu, između ostalog zapošljavanje radne snage pri izgradnji i u toku eksploatacije te prihodi  od poreza i doprinosa.

 Prilikom sklapanja Ugovora, uslov predsjednika Opštine Sjenica  Hazba Mujovića je bio da firma bude registrovana u Sjenici i da sva radna snaga potrebna pri realizaciji Projekta  bude sa područja opštine Sjenica, što su investitori i prihvatili.

Sjenica sa svojim geografskim položajem i nadmorskom visinom spada u opštine u Srbiji ali i u okruženju kao opština sa najvećim potencijalom za proizvodnju električne energije. Studije su pokazale da Opstina Sjenica ima najveci broj sunčanih dana u godini u Republici Srbiji.

error: :)