E-vijeće  |  Webmail  |  Kontakt           english

Studenti arhitekture DUNP-a posjetili Sjenicu

U sklopu poslovno-tehničke saradnje Opštine Sjenica i Državnog univerziteta u Novom Pazaru, potpsian je ugovor o novom projektu kojim će studenti vršiti urbanističko planiranje užeg gradskog jezgra Sjenice na nivou idejnih projekata. U sklopu ovog projekta, planinaran je obilazak lokacije i zato su studenti treće godine Državnog Univerziteta u Novom Pazaru, studijski program arhitektura danas posjetili Sjenicu. Zadaci ovih budućih akademaca su da u okvirima predmeta “Projektovanje – urbani kontekst” zajedno sa svojim nastavnim kadrom izvrše analizu postojećeg stanja užeg gradskog jezgra u Sjenici i da na nivou idejnih rešenja daju svoje viđenje kako bi sa urbanističkog stanovišta taj centar trebao izgledati i koje sadržaje posjedovati. Najbolje studentske radove će Opština Sjenica nagraditi i ti radovi će predstavljati osnov dalje planiranje za izvođenje.

Ovaj zajednički projekat Opštine Sjenica i Državnog univerziteta u Novom Pazaru predstavlja pionirski projekat saradnje jedne lokalne samouprave i Državnog univerziteta, i čast nam je da će Sjenica biti mjesto gdje će studenti raditi idejno rešenje po mjeri mladih i u skladu sa ustanističkom strukom, istakao je Edis Muminović, član Opštinskg vijeća Sjenica, inicijator ovog projekta i koordinator projekta ispred Opštine Sjenica.

Izjavu asistenta na studijskom programu arhitektura i koordinatora ovog projekta isperd Državnog univerziteta u Novom Pazaru, Esada Muminovića, možete pogledati u sledećem prilogu: