E-vijeće  |  Webmail  |  Kontakt           english

Donacija iz Turske za Dom zdravlja i škole u opštini Sjenica

Opštini Sjenica je uručena donacija u medicinskim i dezinfekcionim sredstvima, namijenjena Domu zdravlja Sjenica i školama na teritoriji Opštine. Ovu značajnu donaciju namijenjenu borbi protiv pandemije COVID-19  obezbijedilo je Vijeće za poslovnu saradnju Turske i Srbije, a uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva omladine i sporta Turske, opština iz Istanbula, Ankare i Burse, te uz podršku turskih privrednika i bivšeg turskog ministra Nihata Zeybekcija.

Predsjednik opštine Sjenica Munib Mujagić zahvalio  se donatorima na  ovako značajnoj  pomoći koja će u mnogome olakšati borbu protiv pandemije COVID- 19 . Kako je istakao, ovo je još jedan dokaz dobre saradnje  između opštine Sjenice i Vijeća za poslovnu saradnju Turske i Srbije.

Inače, donacija Sjenici je dio kontingenta pomoći sa medicinskom opremom i zaštitnim sredstvima za pet sandžačkih opština. Prema specifikaciji, u kontigentu za Novi Pazar, Tutin, Sjenicu, Prijepolje i Novu Varoš je došlo 922.810 maski, dezinfekcionih sredstava (100 ml) 720, (400 ml) 96, (5 l) 30, (30 l) 34, invalidskih kolica 5, hirurških skafandera 2.125, nesterilnih rukavica 42.900, EKG aparata 2, portabilnih UZ aparata 3, respiratora 1, sfigomomomanometara (mehaničkih) 250 i jedan digitalni, beskontaktnih toplomjera 24, pulsnih oksimetara 3, komplet peškira 1.000 i komplet trenerki 100.