E-vijeće  |  Webmail  |  Kontakt           english

Obrazovanje

Obrazovni sistem na području opštine Sjenica pokriva predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje. Mrežu obrazovnih ustanova u opštini čini jedna predškolska ustanova, osam matičnih osnovnih škola i dve srednje škole. Poslednjih godina osnovne škole prosečno pohađa oko 4.000 učenika, dok Gimnaziju i Tehničko-poljoprivrednu školu pohađa nešto ispod 1.000 učenika.

Predškolsko vaspitanje i obrazovanje

Sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja (PVO) u opštini Sjenica čini jedna javna predškolska ustanova (Predškolska ustanova „Maslačak“). Osnivač ustanove je opština Sjenica. Ustanova raspolaže sa jednim objektom, ukupne korisne površine 852 m2, u sklopu kojeg je pet (5) radnih soba i jedna (1) sala. U fazi izgradnje je još jedan objekat, čija je projektovana površina 1826 m2, sa 6 radnih soba i nekoliko sala, a čiji početak rada se očekuje 2016. godine.

Osnovno obrazovanje i vaspitanje

Sistem osnovnog obrazovanja i vaspitanja u Sjenici čini 8 matičnih škola sa ukupno 27 izdvojenih škola, sa ukupno 3043 učenika. Na gradskom području su 2 osnovne škole:

  • Osnovna škola „12. decembar“ (matična škola u Sjenici i 4 područne škole – Bagačiće, Dunišiće, Fijulje i Vapa),
  • Osnovna škola „Svetozar Marković“ (matična škola u Sjenici i 3 područne škole – Gonje, Trijebine i Lopiže).

Na seoskom području rade sledeće osnovne škole:

  • OŠ „Bratstvo-jedinstvo“ sa sedištem (matičnom školom) u Dugoj Poljani i područnim školama u Žabrenu, Draževiću, Kamešnici, Šarama i Žitniću.
  • OŠ „Rifat Burdžović – Tršo“ sa sedištem (matičnom školom) u Karajukića Bunarima i područnim školama u Rasnu, Buđevu, Uglu, Doliću, Tuzinju i Cetanovićima.
  • OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ sa sedištem (matičnom školom) u Raždaginji (selo Zaječiće) i područnim školama u Kijevcima i Dujkama.
  • OŠ „Vuk Karadžić“ sa sedištem (matičnom školom) u Kladnici, jednim objektom za predškolsko vaspitanje i obrazovanje i područnim školama u Ursulama i Sugubinama.
  • OŠ „Branko Radičević“ sa sedištem (matičnom školom) u Štavlju i područnim školama u Stupu, Dragojlovićima i Brnjici.
  • OŠ „Sveti Sava“ sa sedištem (matičnom školom) u Barama i područnim školama u Vrbnici i Crvskom.

Srednje obrazovanje i vaspitanje

Sistem srednjeg obrazovanja na području opštine Sjenica čine dve srednje škole i to: Gimnazija „Jezdimir Lović“ i Tehničko-poljoprivredna škola. Gimnazija „Jezdimir Lović“ sa sedištem u Sjenici je počela sa radom 1961. godine kao istureno odeljenje Gimnazije iz Novog Pazara, da bi 1962. godine postala samostalna obrazovna ustanova. Tehničko-poljoprivredna škola sa sedištem u Sjenici osnovana je 1922. godine kao zanatska škola. U njoj se danas obrazuju kadrovi za različita zanimanja iz oblasti tehničkih i poljoprivrednih struka.