E-vijeće  |  Webmail  |  Kontakt           english

Elektronsko zakazivanje za upis i testiranje prvaka od 28. maja

Od 28. maja na portalu eUprava biće omogućena usluga eZakazivanje termina za upis i testiranje budućih učenika prvog razreda. Riječ je o novim procedurama upisa djece u prvi razred osnovne škole za školsku 2020/2021. godinu koje su pripremili Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, a koje će omogućiti roditeljima i starateljima da jednim odlaskom u školu završe sve u vezi upisa i testiranja djece.

Usluga eZakazivanje termina za upis i testiranje, kako se navodi u saopštenju Ministarstva ,  biće dostupna do 10. jula 2020. godine. Preko aplikacije eUpis izvršit će se  upis učenika u školu, kao i povlačenje neophodnih dokumenata (iz matične knjige rođenih, evidencije prebivališta i iz IZIS-a o obavljenom ljekarskom pregledu). To znači da roditelji, stratelji i zakonski zastupnici prilikom upisa djeteta ne donose nijedan dokument, osim , ako je ljekarski pregled obavljen prije 16. 3. 2020. godine ili ako je ljekarski pregled obavljen kod privatnog ljekara, roditelj dostavlja školi ljekarsko uvjerenje.

Upis učenika u prvi razred osnovne škole, u skladu sa zakazanim terminima, obavlja se od 1. juna do 20. jula 2020. godine. Nakon upisa u školu, istog dana u zakazanom terminu psiholog, odnosno pedagog škole testiraće učenika.

Iz Ministarstva prosvete podsjećaju da od 1. aprila roditelji imaju mogućnost da preko portala eUprava navedu u koju osnovnu školu na teritoriji Republike Srbije žele da upišu dijete u prvi razred.