E-vijeće  |  Webmail  |  Kontakt           english

GIZ uručio električne bicikle Sjenici

Njemačka razvojna saradnja (GIZ) obezbijedila je električne bicikle za Sjenicu. Bicikli dolaze kao podrška zaposlenima u oblasti socijalne zaštite u vrijeme ponovnog povećanja broja zaraženih od virusa COVID-19. Namijenjeni su gerontodomaćicama koje pružaju pomoć u kući za starija lica i čija je podrška posebno značajna zbog ograničenog kretanja i zdravstvenih rizika kojima su izloženi stariji. 
“Danas smo primili jednu neobičnu donaciju u vidu tri elektrocikla, sa potrebnom pratećom opremom. Zahvalni smo GIZ-u na podršci, jer će omogućiti pružaocima usluga da lakše stignu do onih kojima je pomoć najpotrebnija. Ovo nije prvi put da GIZ pomaže  našoj lokalnoj samoupravi, sa njima imamo izuzetnu saradnju koju ćemo i dalje nastaviti”, izjavio je predsjednik Skupštine opštine Sjenica prof. dr Rejhan R. Kurtović. 
 
 
Donaciju uručuje projekat njemačko-srpske razvojne saradnje Usluge socijalne zaštite za osjetljive grupe i obuhvata 3 električna bicikla, zajedno sa kacigama i sigurnosnim lancima. Električni bicikli rade na bateriju i mogu se voziti sa i bez elektro pogona, a bicikli za Sjenicu prilagođeni su i vožnji u brdovitim predjelima. 
 
 
“Pomoć u kući za strarija lica je jedna od najčešće korišćenih usluga socijalne zaštite. Veoma nam je drago da ćemo donacijom električnih bicikala podržati zaposlene u socijalnoj zaštiti i time olakšati dolazak do korisnika, a imati i pozitivan efekat na zaštitu životne sredine. Činjenica da su bicikli proizvedeni u Srbiji je dodatni bonus jer time podržavamo i razvoj domaće zelene ekonomije”, rekao je Markus Majer, vođa projekta.  
 
 
Podrška Sjenici dio je veće mjere podrške GIZ-a koja obuhvata 16 gradova i opština. Do kraja 2020. godine biće uručeno 58 električnih bicikala – 26 prilagođenih brdskim predelima i 32 namenjena ravničarkom terenu.