E-vijeće  |  Webmail  |  Kontakt           english

Plan razvoja Sjenice za narednih osam godina

U Sjenici je održan partnerski forum u okviru izrade Plana razvoja opštine Sjenica za period od 2020. do 2028. godine, gde su se javne institucije, udruženja i nevladin sektor mogli upoznati i voditi diskusiju o Nacrtu plana.

„Plan razvoja opštine Sjenica je strateški dokument koji definiše pravce razvoja opštine u narednih osam godina. Poštujući Zakon o planskom sistemu, opština se mora pridržavati smjernica Plana, za razliku od prethodnih strategija koje nisu bile obavezujuće.

Prioritetne oblasti Plana razvoja su ekonomski razvoj, društveni razvoj i zaštita životne sredine, definisano je 7 prioritetnih ciljeva i predviđene su 22 konkretne mjere za dostizanje ciljeva. Sve mjere su iz nadležnosti lokalne samouprave, čime se obezbjeđuje i odgovornost za implementaciju mjera. Plan je da se konačna verzija plana usvoji do kraja godine. Građani i institucije se mogu uključiti u izradi plana ili dobiti više informacija putem sajta planrazvoja.sjenica.rs“ – istakao je koordinator projekta Opštine Sjenica, Edis Muminović.

Stručnu podršku u izradi Plana razvoja opštini Sjenica pruža Stalna konferencije gradova i opština (SKGO) kroz projekat „Podrška uspostavljanju sistema planiranja i izrada srednjoročnih planova razvoja lokalne samouprave“ koji se finansira iz bespovratnih sredstava slovačke razvojne pomoći (SlovakAid), a sprovodi posredstvom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP).