E-vijeće  |  Webmail  |  Kontakt           english

Podjela krečnjaka sjeničkim farmerima (FOTO)

Institut za krmno bilje iz Kruševca u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Upravom za poljoprivredno zemljište, Opštinom Sjenica i Regionalnim centrom za razvoj poljoprivrede i sela realizuje projekat popravke kvaliteta zemljišta – livada i pašnjaka njihovom uređenju, zaštiti i efikasnijem korišćenju.
Sjeničkim poljoprivrednicima je podijeljen krečnjak za popravljanje kvaliteta zemljišta poljoprivrednim proizvođačima sa teritorije Opštine Sjenica.

Osim Sjenice uključeni su i opština Nova Varoš, Tutin i Prijepolje. U proljećnom periodu uzeti su uzorci zemljišta i biljnog materijala analizirani u Institutu za krmno bolje u Kruševcu, dok se sada vrši dostavljanje rezultata analiza, preporuke i podjela materijala (krečni materijal, fosforna đubriva, sjeme djetelinsko travnih smjesa) u zavisnosti od dobijenih rezultata analiza i potreba proizvođača.

„Osnovni cilj ovog projekta da se na našim pešterskim livadama i travnjacima poveća produkcija, a da istovremeno vodimo računa o zaštiti zemljišta i travnjaka, vodotokova i uopšte životne sredine. Iz Opštine Sjenica je uključeno je dvadeset farmera“ -istakao je direktor Institut za krmno bilje iz Kruševca, dr Zoran Lukić.