E-vijeće  |  Webmail  |  Kontakt           english

Radionica „Kombinacija modernih elemenata dizajna i tradicionalnih motiva rukotvorina“

Projekat „Izgradnja međugeneracijskog i interkulturalnog mosta ekonomskog prosperiteta za žene u Raškoj  i Sjenici“, koji sprovodi Udruženje poslovnih žena Srbije u saradnji sa Lokalnom kućom razvoja iz Brusa, a uz podršku Ambasade SAD u Srbiji, poziva sve zainteresovane žene i sa naše opštine.

Cilj projekta je izgradnja međugeneracijske mreže žena u nerazvijenim opštinama Raška, Sjenica i Brus kako bi se omogućilo ispunjenje njihovih ekonomskih prava i poboljšali uslovi da djeluju kao pokretači pozitivnih društveno-ekonomskih promjena u njihovim multietničkim i multireligioznim zajednicama.

U okviru ove radionice žene starosti 40+ godina iz opština Sjenica, Brus i Raška koje se bave izradom tradicionalnih rukotvorina biće upoznate sa inovativnom proizvodnjom rukotvorina putem kombinacije modernih elemenata dizajna sa tradicionalnim motivima.

U narednoj, mentorskoj fazi projekta obučene žene će zajedno sa ekspertkinjom Marijom Ivanković Jurišič, dizajnerkom tekstila i vlasnicom modnog brenda „Marija handmade“raditi na kreiranju i proizvodnji prototipova suvenira i rukotvorina na osnovu kombinacije inovativnih tehnika / dizajnerskih elemenata i tradicionalnih motiva rukotvorina. Ti inovirani etno-dizajnerski proizvodi, ručno izrađeni od strane polaznica obuke i mentorskog programa, će zatim tokom završne projektne manifestacije biti predstavljeni u okviru izložbe na kojoj će takođe kao jedan od rezultata projekta biti promovisana „knjiga standarda“ digitalnih rješenja modernog dizajna u rukotvorinama.

Paralelno sa gore opisanim procesom, jedna grupa mlađih žena (starosti od 18 do 35 godina) biće obučena u oblasti digitalnog brendiranja i promocije. One će tokom mentorskog procesa raditi na pokretanju digitalnih promotivnih kanala (Facebook, Instagram) pomoću kojih će u budućnosti u svojstu blogerki/influenserki vršiti promociju rukotvorina proizvedenih od strane žena 40+ iz projektne regije putem društvenih mreža.

Time će u velikoj mjeri biti olakšana i unapređena promocija i tržišni plasman rukotvorina i etno suvenira iz Sjenice, Raške i Brusa, a samim tim i mogućnost žena iz projektnog regiona koje se bave tom delatnošću da generišu dodatne prihode i na taj način budu ekonomski osnažene.

Radionica će se održati u srijedu, 27.11.2019. godine u 10:00 časova u hotelu “Borovi”.

Predavač na seminaru će biti  Marija Ivanković Jurišić, dizajnerka tekstila.