E-vijeće  |  Webmail  |  Kontakt           english

Radionice za ekonomski nezavisnu ženu

U Sjenici je održana radionica za žene starosti 40+ godina iz opština Sjenica, Brus i Raška koje se bave izradom tradicionalnih rukotvorina, a koje su upoznate sa inovativnom proizvodnjom rukotvorina putem kombinacije modernih elemenata dizajna sa tradicionalnim motivima.

Cilj projekta je izgradnja međugeneracijske mreže žena u nerazvijenim opštinama Raška, Sjenica i Brus i ispunjenja njihovih ekonomskih prava i poboljšanja uslova da djeluju kao pokretači pozitivnih društveno-ekonomskih promjena u njihovim multietničkim i multireligioznim zajednicama.

U mentorskoj fazi projekta obučene žene će zajedno sa ekspertkinjom Marijom Ivanković – Jurišič, dizajnerkom tekstila i vlasnicom modnog brenda „Marija handmade“raditi na kreiranju i proizvodnji prototipova suvenira i rukotvorina na osnovu kombinacije inovativnih tehnika /dizajnerskih elemenata i tradicionalnih motiva rukotvorina. Ti inovirani etno-dizajnerski proizvodi, ručno izrađeni od strane polaznica obuke i mentorskog programa, će zatim tokom završne projektne manifestacije biti predstavljeni u okviru izložbe na kojoj će takođe kao jedan od rezultata projekta biti promovisana „knjiga standarda“ digitalnih rješenja modernog dizajna u rukotvorinama.

„Meni je izuzetno zadovoljstvo što svoje desetogodišnje iskustvo mogu da podijelim i prenesem ženama, kroz praktična znanja.  Folklorno naslijeđe i tradicionalna tehnika su inspiracija, putem kojim možemo doći do novih proizvoda koji se mogu plasirati na tržište i tako ostvariti ekonomska nezavisnost žena“- istakla je mentorka  Marija  Ivanković – Jurišič .

Načelnica Odjeljenja za privredu i razvoj, Maida Kasumović, poželjela je toplu dobrodošlicu svim učesnicama, te izrazila zadovoljstvo zbog velikog interesovanja za ovaj projekat.

„Zadovoljstvo mi je da na jednom mjestu vidim ovoliko sugrađanki, te se nadam da će ovo biti slika koju ćemo češće imati priliku da vidimo u budućnosti.

Mi se zaista trudimo da sve projektne aktivnosti podržimo, a projekti koji podrazumijevaju jačanje žena i ženskog preduzetništva, svakako su prioritet  Lokalne samouprave , a meni lično predstavljaju zadovoljstvo da radim na istim. Ovaj naš današnji skup će biti svojevrsna baza podataka  za nas i sve dalje aktivnosti koje će se sprovoditi i koje će se ticati jačanja žena i ženskog preduzetništva , pa vas ohrabrujem da se uvijek odazovete  pozivima poput ovog“ – dodala je načelnica Kasumović.

„Na današnjoj obuci je  bilo riječi o spoju tradicionalnog i modernog  gdje su prisutne imale priliku da se upoznaju sa inovativnom proizvodnjom rukotvorina. Obuka za mlađu grupu žena od 18-35 godina će se održati u januaru 2020.godine,  a tom prilikom će polaznice obuke biti obučene u oblasti digitalnog brendiranja i promocije.

Nadamo se daljoj uspješnoj saradnji kao i uspješnoj realizaciji planiranih aktivnosti”- istakla je  koordinator projekta “Izgradnja međugeneracijskog i interkulturalnog mosta ekonomskog prosperiteta za žene u Raškoj i Sjenici, Emina  Kučević  Rovčanin.

Opštinska  uprava u Sjenici  je dala potpunu podršku u daljoj realizaciji ovog projekta, Ambasada SAD-a  je finansijski pomogla ovaj projekat, dok realizaciju sprovodi Udruženje poslovnih žena Srbije u saradnji sa lokalnom kućom razvoja Brus kao i u saradnji sa Raškom i Sjenicom.

error: :)