E-vijeće  |  Webmail  |  Kontakt           english

Danas nastupa mjesec Ramazan

Prema takvimu Islamske zajednice Srbije, danas,23.aprila sa zalaskom sunca nastupa mubarek mjesec Ramazan, dok ce prvi dan ramazanskog posta biti u petak 24.aprila.
Post je naređen druge godine po Hidžri i jedan je od temelja Islama. Obavezan je svakom pametnom, punoljetnom, zdravom i slobodnom muslimanu koji nije na putu. Post u figurativnom smislu znači sustegnuti se od jela, pića i tjelesnih uživanja od zore pa do zalaska sunca, a u duhovnom smislu znači čuvati svoj jezik, oči, ruke…od svega što prlja našu dušu i srce. U Božijim riječima i govoru Poslanika se naglašava velika nagrada za post.
Posebnu važnost ramazanu daje činjenica da je u njemu počela objava Kur’ana, uputa ljudskom rodu.
Dodatna blagodat ovogodišnjeg ramazana jeste pet dzuma namaza u njemu, a petak je Allahu najdrazi dan u sedmici.
U skladu sa trenutnom situacijom,vjerski život tokom ramazana u našoj zemlji biće organiziran u okviru vanrednih mjera  koje važe u državi zbog proglašene pandemije korona virusa. U ovim i sličnim situacijama vjernicima se preporučuje poštivanje mjera nadležnih institucija i činjenja što više ibadeta ,istigfara-traženja oprosta i tevbe-pokajanja jer Poslanik a.s.kaže: “Ni jedna nepogoda ne zadesi nekog, osim zbog grijeha, niti se otklanja osim teobom”.
U tom smislu, svim vjernicima islamske vjeroispovjesti mubareklišemo ramazanske dane koji se završavaju sa Bajramom 24.maja.