E-vijeće  |  Webmail  |  Kontakt           english

Delegacija opštine Sjenica u posjeti Sloveniji

U okviru aktivnosti na realizaciji projekta „Podrška Kancelariji za Lokalni ekonomski razvoj u Sjenici“, delegacija opštine Sjenica, predvođena pomoćnikom predsjednika opštine za ekonomski razvoj i investicije Senadom Mahmutovićem, boravila je, u periodu od 12. do 16. jula 2011. godine, u studijskoj posjeti opštini Jesenice u Sloveniji.

Prvog dana boravka u Sloveniji, predstavnici opštine Sjenica razgovarali su sa županom (predsjednikom) opštine Jesenice, g-dinom Tomažom Tomom Mencingerom i njegovim saradnicima. Tom prilikom naglašena je spremnost predstavnika obje opštine na saradnju u implementaciji ovog i drugih razvojnih projekata u kojima Sjenica i Jesenice mogu imati zajednički interes.

Župan opštine Jesenice je upoznao svoje goste sa iskustvima Jesenica u procesu tranzicije i realizacije projekata koje finansira Evropska unija preko svojih fondova, ističući da primjeri dobre prakse iz Slovenije mogu biti od velike koristi opštini Sjenica i Srbiji u procesu priključenja Evropskoj uniji.
Pomoćnik predsjednika opštine Sjenica i zamjenik menadžera projekta Senad Mahmutović izrazio je spremnost opštine Sjenica na saradnju sa svojim partnerom iz Slovenije na svim poljima, a posebno u oblasti razvoja poljoprivrede, turizma i ruralnog razvoja.

U prisustvu zvaničnika dvije opštine, kao i predstavnika Razvojne agencije Gornje Gorenjske RAGOR, potpisan je i Memorandum o saradnji opština Sjenica i Jesenice u realizaciji projekta „Podrška Kancelariji za Lokalni ekonomski razvoj u Sjenici“.

Projekat „Podrška Kancelariji za Lokalni ekonomski razvoj u Sjenici“, realizuje se u okviru Programa EXCHANGE 3, kojeg finansira Evropska unija, rukovodi Delegacija Evropske unije u Srbiji, a sprovodi Stalna konferencija gradova i opština, kroz partnerski odnos opštine Sjenica u Republici Srbiji i opštine Jesenice u Republici Sloveniji. Budžet projekta je 134.038 eura.
Opšti cilj projekta je podrška lokalnom ekonomskom razvoju u Opštini Sjenica, kroz povećani kapacitet lokalne samouprave, osnivanje Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i uvod u set mjera podrške.
Specifični ciljevi projekta su:
– Identifikacija, analiza i transfer dobrih praktičnih primera iz EU,
– Otvaranje i podrška Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj (LER Kancelarija),
– Otvaranje informativnog i trening centra,
– Implementacija pilot faze rukovođenja LER kancelarijom – identifikacija projektnih potencijala, implementacija informativne kampanje, obuka za nezaposlene i potencijalne preduzetnike.

Tokom boravka u partnerskoj opštini Jesenice, članovi tima za implementaciju Programa Exchange 3 u opštini Sjenica obišli su Razvojnu agenciju Gornje Gorenjske RAGOR i upoznali se sa nekoliko primjera dobre prakse, odnosno projektima koje je opština Jesenice realizovala sredstvima Evropske unije.