E-vijeće  |  Webmail  |  Kontakt           english

Isplata penzija uz posebna ovlaštenja

Isplata drugog dijela penzija za februar na području opštine Sjenica privodi se kraju, potvrđeno nam je iz banaka koje posluju na području Opštine.  U skladu sa novonastalom situacijom i odlukom Vlade Srbije o zabrani kretanja starijih osoba iznad 65 godina, isplate su, kako nam je rečeno, vršene uglavnom putem posebnih ovlaštenja.

Podsjetimo, odlukom Vlade Srbije  isplate penzija za vrijeme vanrednog stanja vrše se uz posebna ovlašćenja, kao i dostavom na kućnu adresu. Primjer punomoćja (ovlašćenje) objavila je Narodna banka Srbije a može se sastaviti i u slobodnoj formi. Treba da se navedu lični podaci penzionera i lica koje se ovlašćuje, broj tekućeg računa, naziv banke i iznos koji se isplaćuje. Punomoćje mora biti potpisano.

Penzioneri koji ne ovlaste drugo lice za podizanje penzije, treba da pozovu kontakt-telefon banke u kojoj imaju otvoren tekući račun. Oni će banci navesti adresu i iznos koji žele da im se dostavi. JP Pošta Srbije će im po hitnoj proceduri uručiti penzije. Također, penzioneri koji posjeduju platne kartice, mogu je predati osobi od povjerenja kako bi izvršila kupovinu za njihove potrebe

Prema najavi nadležnih, penzije za mart, oba dijela će, biti isplaćene odjednom. A uz penzije će biti isplaćena i najavljena pomoć od 4.000 dinara.

Građani koji imaju problema sa radom banaka na isplati penzija, mogu pisati na adresu isplata.penzija@gov.rs odnosno na kontakt telefon 011/ 7350 560.