E-vijeće  |  Webmail  |  Kontakt           english

Javni poziv za dostavljanje predloga projekata podrške ženama i mladim početnicama u poslovanju kroz nabavku opreme i uvođenje usluga

Program Evropske unije (EU) za lokalni razvoj EU PRO Plus koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, objavio je Javni poziv za dostavljanje predloga projekata podrške ženama i mladim početnicama u poslovanju kroz nabavku opreme i uvođenje usluga.

Evropska unija je za ovu inicijativu usmerenu na povećanje konkurentnosti lokalke privrede u 43 izrazito nedovoljno razvijene opštine uključene u program, opredelila 375.000 evra. Finansijska podrška će biti iskorišćena za nabavku nove opreme i uvođenje usluga sa ciljem da se podstakne preduzetništvo i poveća zaposlenost.

Za bespovratnu podršku EU u okviru prvog dela ovog poziva mogu da konkurišu mladi od 18 do 30 godina i nezaposlene žene (LOT 1), koji su prijavljeni na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje, a imaju stalno prebivalište i planiraju pokretanje biznisa u jednoj od 43 navedene lokalne samouprave. Pravo učešća kroz drugi deo poziva imaju preduzetnice i preduzetnici i mikro i mala preduzeća u vlasništvu žena ili mladih, registrovana  2022. godine ili nakon toga (LOT 2).

Pojedinačni iznos bespovratnih sredstava po projektu je 5.000 do najviše 10.000 evra za oba LOT-a (uz obavezu aplikanata da obezbedi sopstveno gotovinsko učešće u investiciji od 10% za LOT1, odnosno 15% za LOT2.

Rok za dostavljanje predloga projekta je 12. septembar 2023. godine.

Detaljne informacije o mestu i vremenu održavanja info-sesija, kao i prijava za učešće bice dostupni na internet stranici www.euproplus.org.rs.