E-vijeće  |  Webmail  |  Kontakt           english

Partnerstvo lokalnih vlasti, biznisa i civilnog društva

U prisustvu velikog broja predstavnika medija, nevladinih organizacija, gostiju iz javnog i kulturnog života, u Novom Pazaru je, 21. jula, potpisan Sporazum o međuopštinskoj saradnji Novog Pazara, Tutina i Sjenice, i njihovom približavanju poslovom sektoru i organizacijama civilnog društva.

Sporazum je potpisan u prostorijama Kulturnog centra u Novom Pazaru, a parafirali su ga: direktorka Misije USAID-a u Srbiji Susan K. Fritz, gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović, predsjednik opštine Sjenica Muriz Turković i predsjednik tutinske opštine Bajro Gegić, kao i direktorka NVO „Urban In” Aida Ćorović, te Tigrin Kačar, član Upravnog odbora „ASTEX-a” i vlasnik kompanije STIG.

Sporazum je preduslov za početak realizacije projekta, organizovanog u okviru inicijative USAID, u vrijednosti od 22 miliona dolara. Cilj projekta , za čiju je realizaciju predviđen period od pet godina, je podrška partnerstva između lokalnih vlasti, biznisa i organizacija civilnog društva kako bi se objedinila znanja i resursi opština i stvorili povoljniji uslovi za investicije i ekonomski rast.

Direktorka misije USAID-a u Srbiji, Susan Fritz istakla je uvjerenje da je za realizaciju projekta izabrano područje koje ima potencijal i šanse za svjetliju budućnost i kome treba pružiti šansu i pomoć za izlazak iz krize.