E-vijeće  |  Webmail  |  Kontakt           english

Projekat vojno-civilne saradnje Vojni lekar na selu

Војни лекар на селу

Припадници Друге бригаде Копнене војске, у оквиру пројекта цивилно-војне сарадње ,,Војни лекар на селу”, данас су пружали лекарску помоћ мештанима села Баре у општини Сјеница.

У оквиру ове акције, војни лекар и медицински техничар из састава 29. логистичког батаљона извршили су око 50 прегледа и становништву пружили здравствене савете и неопходне лекове. Прегледи су вршени сеоској амбуланти, док је део слабо покретних пацијената прегледан у њиховим домовима.

По речима лекара пацијенти су били претежно старије особе, али је било и деце. Вршени су општи лекарски прегледи, отоскопски прегледи, контрола крвног притиска, ЕКГ снимање и контрола гликемије. У акцији су учествовали и активисти Црвеног крста из Сјенице, који су свим пацијентима обезбедили пакет хуманитарне помоћи.

Помоћник председника општине Сјенице Зденко Кочовић истакао је да је акција војни лекар на селу изузетно значајна за становништво које живи у овим у крајевима и закључио да је ово још једна потврда изузетне сардање између локалне самоуправе и Војске Србије. Акцији је присуствовао начелник групе за цивилно-војну сарадњу Друге бригаде потпуковник Славко Продановић који је том приликом рекао: „ Друга бригада Копнене војске још од 2009. године успешно изводи овакве акције, у циљу пружања превентивне медицинске помоћи становништву у планинским местима у којима не постоје здравствене станице и одакле се тешко стиже до лекара. Планирано је да се и у наредном периоду, у сарадњи са локалном самоуправом настави реализација оваквих активности које имају за циљ јачање сарадње и помоћ локалном становништву“.

Војни лекар и техничар су срдачно прихваћени од локалног становништва, које је још једном исказало велику захвалност Војсци Србије на помоћи коју им пружа када год је потребно.