E-vijeće  |  Webmail  |  Kontakt           english

U Sjenici održana Nacionalna konferencija projekta “Youth Start Up”

U Sjenici je 26. marta 2024. godine u sali Skupštine opštine održana Nacionalna konferencija u okviru implementacije projekta „Youth Start UP“, koji opština Sjenica kao partnerska opština sprovodi zajedno sa opštinom Pljevlja i NVO „ADP Zid“ iz Crne Gore.

Nacionalna konferencija je organizovana kao jedna od inicijalnih aktivnosti sa ciljem da informiše ciljne grupe i potencijalne zainteresovane strane, kao i širu javnost o opštim, specifičnim ciljevima i očekivanim rezultatima projekta. i okupila je veliki broj zvanica: predstavnike Agencije za ekonomski razvoj Sandžaka, Nacionalne službe za zapošljavanje, predstavnike opštine Sjenica, predstavnike projektnih partnera – opštine Pljevlja i NVO „ADP – Zid“, predstavnike srednjih škola, goste iz programske regije, privrednih subjekata i potencijalnih direktnih korisnika, kao i predstavnike medija.

Na konferenciji su se obratili predsednik opštine Sjenica, Nermin Kamberović i zamenik predsednika opštine Sjenica, Admir Elezović. Istakli su zadovoljstvo što opština Sjenica sprovodi novi projekat prekogranične saradnje i važnost ovakvih projekata za lokalnu zajednicu i tom prilikom su dali bezrezervnu podršku realizaciji projekta.

Samir Kačapor, direktor Agencije za ekonomski razvoj Sandžaka, izneo je kratak istorijat saradnje Agencije i opštine Sjenica, predstavio aktuelnosti na kojima Agencija radi. Takođe, ističući težinu celokupnog postupka pripreme, apliciranja, dobijanja projekta i na kraju realizacije, ponudio je Agenciju za saradnju u realizaciji planiranih aktivnosti, praćenju i evaluaciji projekta.

Menadžerka opštine Pljevlja, mr Ljiljana Đondović istakla je važne vrednosti projekta „Youth Start Up“, odnosno da je ideja samog projekta podsticanje pomoći i podrške mladim ljudima koji svoje biznis ideje mogu kroz ovaj projekat realizovati kroz obuke, treninge koji će im biti omogućeni od strane stručnih lica i eksperata i time im omogućiti da započnu svoj samostalan posao. Projektom se daje široka mogućnost mladima da svojim idejama iz raznih oblasti mogu učestvovati na ovom projektu.

Rukovodilac odeljenja za privredu i razvoj OU Sjenica, Edis Muminović, ukratko je izneo osnovne podatke o privredi sjeničkog kraja, strateškom okviru i prioritetnim pravcima razvoja. Zatim je istakao da se na ovaj projekat može posmatrati kao na prirodni nastavak projekta „Craftsman – projekat stvaranja povoljnog okruženja za razvoj zanatstva“, koji je opština Sjenica tokom 2019. i 2020. godine sprovodila takođe kroz prekograničnu saradnju Srbija – Crna Gora, sa opštinom Rožaje i dodatno naznačio značaj projekta za ublažavanje negativnih trendova.

Zatim su projektna menadžerka Nataša Marković iz opštine Pljevlja i Sanda Rakočević, izvršna direktorica NVO „ADP – Zid Projekat „Youth Start UP“ prezentovale sam projekat.

U poslednjem delu Nacionalne konferencije, preduzetničke ideje prezentovali su uspešni preduzetnici iz prekogranične regije: Fahrudin Muhović, ispred Etno selo „Molitva“, Ervin Selmanović, ispred radionice „Woodline 1“, Kemal Rastić, ispred radionice „Lumos lightning“, svi iz Sjenice, zatim Emir Vražalica, ispred radionice „Duboreznica“ iz  Priboja, kao i Adisa Malagić, profesorica Gimnazije „Tanasije Pejatović“ iz Pljevalja, Crna Gora. Projekat Youth Start Up se realizuje u prekograničnoj regiji Srbija – Crna Gora koja obuhvata opštine Sjenica, Prijepolje, Nova Varoš i Priboj u Srbiji, kao i opštine Pljevlja, Bijelo Polje, Rožaje i Petnjica u Crnoj Gori. Projekat „Youth Start Up“, počeo je 2. oktobra 2023. godine i realizuje se u okviru Trećeg poziva IPA II programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020. Trajanje projekta je 24 meseca, dok je EU odobrila grant sredstva u iznosu od 250.495,56 EUR. Opština Pljevlja je vodeći partner u projektu.