E-vijeće  |  Webmail  |  Kontakt           english

OKRUGLI STO “SAVET ZA MLADE-PRIORITET”

U Kancelariji za mlade održan je Okrugli sto na temu „Savet za mlade-prioritet“. KZM preko projekta „Jačanje kapaciteta kancelarija za mlade u Zlatiborskom okrugu“ koji sprovodi Užički centar za prava deteta, a finansira Medjunarodni centar Olof Palme, započela kampanju za osnivanje saveta za mlade u Sjenici.

„Ovo je prva od aktivnosti u kampanji koja će trajati nekoliko meseci pre nego uputimo zvaničan zahtev Skupštini Opštine . Savet za mlade je subjekat koji nedostaje za efikasno bavljenje omladinskom politikom na lokalu. U Srbiji već postoje jasno propisani standardi koje moramo da ispunimo ako želimo da idemo napred, i stvorimo ambijent za sistemsku brigu o mladima“, rekla je koordinatorka Kancelarije za mlade Anida Mujović.

Na okruglom stolu su prisustvovali saradnici i volonteri kancelarije za mlade, predstavnici udruženja mladih, saveta za  rodnu ravnopravnost, predstavnici škola i ustanova.

U skladu sa zakonom, Savet za mlade je savetodavno telo skupštine opštine koje podstiče, uskladjuje i prati aktivnosti u vezi sa razvojem, ostvarivanjem i sprovodjenjem omladinske politike na lokalnom nivou, i predlaže mere za njeno unapredjivanje. SM ima dve značajne uloge koje ga čine ključnim za funkcionalni razvoj i sprovodjenje lokalne omladinske politike:
1) SM je telo koje omogućuje mladima da aktivno učestvuju u donošenju odluka,
2) SM je telo za umrežavanje i medjusektorsku saradnju različitih insitucija koje se u nekom delu dvoje delatnosti bave mladima (škole, NSZ, MUP, Centar za socijalni rad,…)

Osnivanje Saveta za mlade treba da bude definisano statutom Opštine čime se obezbedjuje legitimitet i javnost rada SM. Najmanje polovinu članova Saveta za mlade treba da čine mladi uzrasta od 15-30 godina, predstavnici institucija, predstavnici udruženja mladih, udruženja za mlade i uglednih stručnjaka.