E-vijeće  |  Webmail  |  Kontakt           english

Turistička organizacija Sjenice obilježila dan Ramsarskih područja u Novom Sadu (VIDEO)

Turistička organizacija Sjenica oblilježila je u Novom Sadu svjetski dan Ramsarskih (vlažnih) područja u koja spada i Peštersko polje. 

Ovom prilikom turistička organizacija iz Sjenice bila je gost pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode u Novom Sadu. Na radnom dijelu skupa, u Novom Sadu, predstavljeno je Peštersko Polje kao jedeno od deset Ramsarkih područja u Srbiji značajnih za očuvanje ukupnog biodiverziteta na globalnom nivou.

Sekretar u Ministarstvu prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srđan Belij vjeruje da Sjenica ima potencijala da se razvija u turističkom pogledu i da ova opština, razvojem turizma, može izaći iz ekonomske krize u kojoj se nalazi.

“Prostor Sjenice je jedan od najljpeših u Srbiji. Iako je siromaštvo faktor koji koči ubrzani razvoj, mislim da je segment turizma grana koju treba razvijati u Sjenici. Razvoj turizma može ekonomski preporoditi Sjenicu i pomoći joj da se otrgne iz siromštva”, dodao je Belij.

Direktor turističke organizacije Sjenica Murat Garibović istakao je važnost Pešterskog polja  za razvoj Sjenice u turističkom smislu.

“Na proslavi godišnjice Ramsarskih područja turističa organizacija Sjenica i lokalna samouprava ovog grada pobrinuli su se da ovdje, U Novom Sadu, predstave turističke potencijale Sjenice  na pravi način i  izrazi interesovanje za dobijenje starateljstva nad Pešterskim poljem. Dobijanje starateljstva nad Pešterskim poljem je od decenijskog značaja, omogući će nam da razvijamo eko  i seoski turizam”, dodao je Garibović.

On ističe da će turistička organizacija iz Sjenice uložiti trud da zajedno  sa lokalnom samoupravom iz ovog grada razvije turizam u Sjenici i iskoristi potencijale koje ovaj kraj posjeduje.

Iz pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode naglašavaju da im je zadovoljstvo što je Sjenica u Novom Sadu predstavila svoju turističku ponudu i interesovanje za dobijanje starateljstva nad Pešterskim poljem.

Pdsjećamo da je Peštersko polje područje koje je zaštićeno Ramsarkom konvencijom i jedno je od deset ovakvih područja u Srbiji.